Arjantin Dogo Köpekleri

Arjantin Dogo Köpekleri

Arjantin Dogo Köpekleri

Dogo Argentino Apartman Dairesinde Beslenebilir mi?

Dogo Argentino tam bir arazi köpeğidir, ve av amaçlı üretilmiştir. Bu hayvanlar çok güçlü ve cüsselidir. Havlamayı hiç sevmezler, genelde sessiz ve sakindirler. Tüy dökmez ve köpeklere has olan kokuyu barındırmazlar (çok çok az bir kokusu vardır) Ancak bu özelliklerine rağmen apartmanda beslenemeyecek kadar büyük ve enerji doludurlar. Kısacası bahçeniz yoksa almamanız önerilir.

Aile bireyleriyle iyi geçinir mi?

Dogolar aşırı sadık hayvanlardır, her ne kadar güçlü olsalarda sahiplerini iyi tanır ve benimserler, evde yaşayan 2 yaşında çocuktan tutunda 60 yaşındaki büyük annenize kadar aile bireylerini sahiplenirler ve asla onlara zarar vermezler. O kadar dikkat ederlerki evin içerisinde birinizin ayağına bile basmazlar. Yani bu konuda sorun yaşamazsınız.

Dogo argentino evdeki diğer köpeğimle anlaşır mı ?

Eğer ikiside erkekse pek anlaşabildiklerini söyleyemem, bir başkanlık savaşı içine girecekler ve bu köpekler çok güçlü olduğundan kavga durumunda ayırmanız çok güçtür. Bu sebeple ya yavru haldeyken beraber beslemeye başlayın (2 köpekte yavruyken) yada karşı cins olmasına özen gösterin.

Eğitim süreci kolay mıdır?

Bu tarz güçlü ve doğası gereği saldırabilecek bir tür olduğundan profesyonel eğitim şarttır. Eğitim maliyeti yaklaşık 800-1000 TL arasıdır.

Dogoların Genel Özellikleri

  • Tamamen düz beyaz renkte ve burnu siyah olmalıdır.
  • Az duyma yada hiç duymama gibi ırsi problemleri olabilir.
  • Derisinde siyah benekler olması sağlıklı olduğunu gösterir. (Tüylerde değil)
  • Dogolar asla ve asla maskeli olmaz, maskeli diye satılan köpekler dogo argentino değildir. Almayınız.
  • Tavuk etine genelinin alerjisi vardır ve profesyonel mama ile beslenmelidir.

Antreman ihtiyacı nasıldır?

Dogolar günlük olarak antreman yapmak zorundadır, minimum günlük 1 saat zaman ayırılması gerekmektedir. Dogolar yüzmeyi çok severler, eğer deniz kenarı bir yerde yaşıyorsanız her gün yüzmesi bütün antreman ihtiyacını karşılayacaktır. Bu köpekler özellikle doğa gezilerine bayılırlar.

Saldırganlık ve Av iç güdüsü

Öncelikle Dogo Argentino ırkının canavar olduğu ön yargısını unutun. Bu ırk aslında fino lardan bile daha sakindir, Dogo nun saldırması için kendi bölgesine yabancı birinin girmesi, onun yemeğini alması yada aile bireylerine zarar gelmesi gerekmektedir. Bunun haricinde asla hiçbir insana yada hayvana saldırmaz.

Dogoları tehlikeli kılan en büyük özellik onun av alanına (bölgesine) giren canlıya asla havlamaz, bunun yerine en uygun pozisyona gelene kadar saklanması ve saldırmasıdır. Bununda sebebi tamamen av köpeği olmasıdır. Ayrıca köpeğiniz duymuyorsa üzülmeyin, burnu en hafif kokuları bile 1-2 kilometre öteden algılar ve gerekli tepkiyi vermesini sağlar.

Dogo Argentino, atletik görünümlü, kaslı yapıda ve orta boyutlarda bir ırktır. Alın dışa doğru çıkınılıdır, burun ucuna doğru yumuşak bir kıvrımla sonlanır. Uzun güçlü çenesi ve güçlü dişlerle tamamlanan başı oldukça büyüktür ve bir bütünlük oluşturur.

Güçlü dişler makas tarzı, birbirini karşılayacak şekildedir. Kulakları uzun ve kıvrık olarak kabul edilmekle birlikte kesilerek dik olarakta kabul görmüştür. Kesik kulaklar bakışına daha sert bir görünüm kazandırmaktadır.

Dikkatli, akıllı ve tetikte bir ifadeye sahip olan gözler koyu kahverengi veya koyu ela renkte olabilir. Burun ucu daima siyah renktedir. Göğüs kafesi geniş ve oldukça derindir. Kare şeklini andıran bu geniş göğüs yapısı güçlü bir görünüm kazandırır. Vücüdu beyaz, sık, parlak ve ipeksi düz tüylerle kaplıdır. Tüyler tek tabakalı ve kısadır. Boyun bölgesindeki gevşek deri yapısı boyuna esneklik kazandırdığından av sırasında korunmasına yardımcıdır. Kuyruğu oldukça uzundur ve sürekli aşağıda taşıdığı kuyruğunu ancak heyecanlandığı zaman yukarıda sallar.

Karakteri

Dogo Argentino mükemmel bir bekçi köpeğidir. Ailesine bağlı olan bu ırk oldukça akıllı ve oyuncudur. Çocuklarla iyi anlaşır. Tüm aile fertleri ile iyi anlaşır, öpülmekten ve kucaklanmaktan hoşlanır. Oldukça zeki olan bu ırk kolay eğitim alır. Ancak güçlü olan bu ırkın kuralcı ve tutarlı bir sahip tarafından yetiştirilmesi gerekir.

Yetişkinleri agresiflik göstermekle birlikte genellikle uyarılmadıkları sürece saldırganlık ve meydan okuma gibi bir davranış göstermezler. Dogo Argentino herkes için uygun bir seçim olmayabilir. Dominat ve etkin bir avcı karakteri vardır. Yetiştiriciler uygun yavruyu uygun sahip ile birleştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Yavru dönemlerinden itibaren birlikte bulundurulduğu taktirde diğer petlerle iyi anlaşabilir. Irkın sosyalleştirilmesine ve itaat eğitimlerine erken dönemlerde başlanmalıdır.

Yaşam Ortamı

Dogo Argentino egzersiz ihtiyacını karşılayabileceği küçük bir avluya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacını karşılayabileceği bahçeli bir apartman dairesinde yaşayabilir. Bahçede kalabilir ancak dondurucu soğuklarda mutlaka kapalı bir yerde olmalıdır. Ilıman iklimleri sever.

Egzersiz İhtiyacı

Avcı bir ırk olan Dogo Argentino’nun günlük egzersiz ihtiyacı oldukça fazladır.

Bakımı

Kısa ve tek tabakalı olan tüylerin bakımı oldukça kolaydır. Köpeklere özgü kokusu yoktur. Uzadığında kolayca içe kıvrılan tırnakların bakımına özen gösterilmeli ve düzenli olarak kısaltılmalıdır. Bu ırk orta derecede tüy döker. Salya ise hiç yok denecek kadardır, ağızlarında salya görmenizin imkanı yoktur.

Kökeni

Dogo Argentino yeryüzündeki en yeni köpek ırklarından biridir. Bu köpek Arjantinlilerin ulusal övünç kaynağıdır ve onunla en az futbol ve tango kadar gurur duyarlar. Dogo’nun tarihi oldukça yenidir ve çok iyi bilinmektedir.

Irkın yaratıcısı Prof. Dr. Antonio Nores Martines bir genetik uzmanı ve tutku dolu bir avcıydı. 20.yy başlarında Arjantin’de av düpedüz tehlike demekti, çünkü gerek uçsuz bucaksız kayalıklar ve çalılıklardan oluşan arazi, gerekse de tehlikeli hayvanlar (puma, jaguar ve Avrupa yaban domuzu) her avı gerçek maceraya dönüştürüyordu.

Dünyadaki hiçbir köpek bu koşullarda avlanamıyor, denendiklerinde ise kendileri “av” oluyorlardı.

Antonio Martines’in hayali av içgüdülerine sahip olan, uzun mesafeleri koşabilen, iyi koku alabilen, bir pumayla teke tek dövüşüp onu alt edebilecek kadar güçlü, dövüş sırasında alabileceği yaralar yüzünden mücadeleyi bırakmayan ama aynı zamanda ve en önemlisi de insanlara ve diğer köpeklere karşı gereksiz agresiflikten yoksun bir köpek cinsi yaratmaktı.

Antonio Martines’in hayalini kurduğu köpeğin özellikleri yeryüzündeki hiçbir köpekte bir arada yoktu. İstediğini elde etmek için birçok köpek cinsinin en iyi özelliklerini bir araya getirmesi gerekiyordu. Karşısındaki işin çok uzun, yorucu ve belki de imkansız olduğunu biliyordu, ama başaracak olursa bütün dünyayı hayrete düşürecek bir köpek cinsinin ortaya çıkacağını da çok iyi biliyordu.

Yeni ırkın temeli olarak Perro de Pelea’yı (Kordoba Beyaz Dövüş Köpeği – günümüzde soyu tükenmiştir) aldı. (Bazı kaynaklara göre 30 dişi) Buna tam 9 farklı köpek ırkı ekledi ve uzun yıllar sonunda amacına ulaştı. Kullandığı bütün köpekler safkandı ve çiftleşmeler sonucu doğan yavrular arasından en elitlerini seçiyordu.

Seçilen ırklar da tabii ki dikkatli inceleme sonunda belirleniyordu.

Dogo Argentino Nasıl Ortaya Çıktı ?

  • Bir puma veya yaban domuzuna yetişmek ve ona saldırmak için hızlı ve cesur köpeklere ihtiyaçları vardı ve Antonio Nores Martines ve kardeşi Avgustin Nores Martines’e göre bu köpek İrlanda Kurt Tazısı’ndan başkası olamazdı..
  • Elde edilen köpeğin büyüklüğünü korumak ve kas yapısını daha da geliştirmek için İspanyol Mastifi kullandıkları bir sonraki cins oldu.
  • Avrupa’daki en popüler av köpeklerinden biri olan Pointer mükemmel koku alma duyusunu verdi.
  • Bulldog’un geniş göğsü, yere sağlam basışı ve gözü pekliği, kardeşlerin yeni cins için seçtikleri diğer özelliklerdi.
  • Boyut olarak biraz küçük olmasına rağmen “Köpeklerin Gladyatörü” Bullterrier cesaret, korkusuzluk, çeviklik özelliklerini verdi.
  • Kafa tasını ve genel olarak bütün iskeleti güçlendirmek ve büyütmek için Danua tercih edilen bir sonraki cins oldu.
  • Dünyanın en güçlü köpek çenelerinden birinin sahibi Dogue de Bordeaux yeni cinsin zaten güçlü olan çenelerini biraz daha geliştirdi.
  • Arjantin pampaslarında avlanmak için kolaylıkla seçilebilen bir renk olan beyaz için Pirenei Dağ Köpeği kullanıldı.
  • En son kullanılan cins olan Boxer yeni cinse sağlam psikoloji ve canlılık verdi.
  • Artık sonuca ulaşılmıştı. Yeni köpek bütün beklentileri karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda çok üstün birkaç özellik daha sergiliyordu.
  • Ne yazık ki 1956 yılında Prof. Dr. Antonio Nores Martines trajik bir kaza sonucu hayatını kaybetti ve ortaya çıkan bu yeni köpek ırkının Uluslararası Köpek Federasyonu (FCI) tarafından resmen tanınmasını (1964) göremedi.
  • Kardeşi Avgustin bu cinsin popüler hale gelmesi için elinden geleni yaptı ve onun sayesinde bu yeni ırk yok olmaktan kurtuldu. Gittiği her yere yanında Dogo Argentino yavrularını götürüyor ve oradaki üst düzey kişilere hediye ediyordu. Daha sonra Arjantin’in Kanada’daki büyükelçisi olarak Kuzey Amerika’ya gittiğinde yine yanında birkaç Dogo götürerek köpeğin orada da tanınmasını sağladı.

Başkalarıyla Geçinme

  • Başka köpeklerle geçinme(++)
  • Başka petlerle geçinme (+++)
  • Çocuklarla anlaşma (++++)
  • Yabancılara davranış (+++)
  • İtaat seviyesi (+++)
  • Eğitilebilirlik (++++)
  • Koruma özelliği (+++++)
  • Egzersiz ihtiyacı(+++++)
  • Oyunculuk (++++)

Boyut ve Ağırlık

  • Irk boyutu Büyük
  • Yükseklik Erkekde 62-68 cm
  • Yükseklik Dişide 60-65 cm
  • Kilo Erkekde 45 Kg
  • Kilo Dişide 36 Kg
  • Tüy Özellikleri
  • Tüy Uzunluğu Kısa tüylü
  • Tüy Yapısı Düz, tek tabakalı, parlak ve ipeksi
  • Fırçalanma İhtiyacı Haftada bir kaç kez fırçalamak gerekir
  • Traş ve Banyo Traş ihtiyacı yoktur. Gerektiğinde kuru şampuan uygulanabilir veya
  • banyo yaptırılabilir
  • Tüy Dökümü Orta derecede tüy döker
  • Taşıdığı Renkler Beyaz

Irk Özellikleri

  • Kişilik: Dominant, Zeki, Oyuncu, Korkusuz, Cesur, Ailesine Sadık
  • Kötü Huyları: Uyarıldığında agresifleşebilir
  • Yetenekli Olduğu Görevler: Bekçilik, Avcılık, Koruma, Arama ve Kurtarma, Polis, Asker, İş köpeği
  • Yaşadığı iklim: Ilıman İklim
  • En uygun yaşam alanı: Bahçeli Ev
    Yatkın Olduğu Hastalıklar: Sağırlık, Deri problemleri, Kalça çıkığı görülebilmekle birlikte genel olarak sağlıklı bir ırktır
  • Yaşam Süresi: 11-13 yıl
  • Diğer İsimleri: Argentinian Mastiff, Argentine Dogo
  • Bağlı Olduğu klüp: FCI, NKC, OREBA, APRI
  • Kökeni: Arjantin

Lütfen dikkat:
Bu konu sadece insanları bu köpekler hakkında bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Bizden eğitim için yardım istemeyiniz. Bizler Dogo eğitimcisi, satıcısı, aracısı ve veteriner değiliz.Bu konuda eğitim veren firma ve kişilerle herhangi bir bağlantımız yoktur.

“Arjantin Dogo Köpekleri” üzerine 155 yorum

  1. meraba ben azerbaycanin bır koyunde yawıyorum.zor wartlar altında 2 aylık bır erkek dogo elde edındım.burda kopek egıtmenı olmadıgı ıcın kopegı nasıl egite bilirım?lutfen yardım edin

    Yanıtla
    • konumuzda bahsettik kardeşim dgonun bir canavar olmadığını fakat iyi bir eğitim istediklerini…Biraz agrasif oldukları için ciddi bir eğitim gerekli.Siz nasıl şekillendirirseniz öyle olacaktır.bol gezinti yaptırın insanlarla biraz tanışıklığını sağlayın sonuçta güncel hayattan kopmasın.zor bir köpektir dogolar… Allah yardımcınız olsun.

      Yanıtla
  2. Yardım için teşekkürler ergün abi köye getirdim onu köyde bakıyorum ardiyede güzel bir kasanın içine kilim serdim sütünü içiriyorum tuvaleteni yapıyo sonra uyutuyorum ama mont işini bıraktım artık severek uyutuyorum onu biraz zor oluyo ama 2 saatte bir 3 saatte bir uyanıyo ağlıyo ağmalamsı zaten açıkıyo bide tuvaleti yine tekrar ihtiyaçlarını gördükten sonra uyutuyorum ben yatana kadar öle uğraşıyorum ama uyuduktan sonra onu duymuyorum gece sabaha kadar bağrıyodur herhalde kendisi uyuyodur belkide bağırıdktan sonra hiç bilemiyorum ne yapıyo sabah erken saatte kalkıp gidiyorum ağlıyo oluyo sabahtan kim bilir geçe ne yapıyo bu konudada yardımcı olsan sevinirim abicim bide bu halleri ne zaman sonra erer yani kaç aylık olunca biter ? Bunlar hakkında biraz detaylı bilgi versen bide bu yaşta başka onun bakımı yemeği tuvalet alışkanlıgı gibi birçok şeyleri nasıl yapmamı önerirsin benim yaptıklarım doğrumu biraz detaylı bilgide bunlar hakkında versen sevinirim abicim..kusura bakma çok soru abi sordum ama ilk köpek bakışım hayvanlarıda seviyorum yardımcı olursan çok sevinirim …

    Yanıtla
    • yaptığın uygulamalarda yanlışlık yok.zaten 3 aylık dönemi atlattıktan sonra ve yerine alışınca çok sorun olmayacaktır.sadece bu aylarda bakımlarını iyi yaparsan yeterli olacak tuvalet alışkanlığınıda az çok dediğine göre yapıyor.konumuzda zaten detaylı bahsettik.önerilerim bu doğrultuda olacaktır.yola devam sevdiğini ve patronun sen olduğunu köpeğe hissettir.soru herzaman sorabilirsin.dilimizin döndüğünce yardımcı oluruz inşallah.kolay gelsin.

      Yanıtla
  3. merhaba kerim usta 5 gün önce 3 aylık dogomun kulagını kestirdim ama zannedersem yanlış kestiler kulagın üç de biri yerine üçde ikisini kestiler. kulak çok ince ve sivri oldu. kulakları dik tuttugum zaman fena degil ama kulakları diklenmez diye korkuyorum şuan kulaklar ince ve üçge şe kilde. bana yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    Yanıtla
    • Kulak,kuyruk kesimini uygulamadığım ve onaylamadığım için sorunuza cevap veremiyorum.Ergün’ün bu konuda bir diyeceği varsa size cevap verecektir.

      Yanıtla
  4. Herkese merhaba benim 35 günlük dogom var yani 1 aylık annesinin yanından biraz erken alınmış arkadaş verdi bana hayvan annesiyle yatmaya alışmış montumun içine koyunca uyuyo susuyo ama elime alıp yada dışarı koyunca ağlıyo onu yatma alışkanlığını nasıl alıştırabilirim bi sepetin icine eski hırka sünger koyuyorum koyuyorum içine ağlıyo ama montumun içinde çok güzel uyuyor lütfen yardımcı olun acill !!

    Yanıtla
    • alışıncaya kadar uğraşman lazım.ağlamasını anlayamadım,ama köpeğin annesini arama iç güdüsüyle farklı sesler çıkartabilir.montunuzda farklı bir koku almış demekki sürekli onun yanında olmasını istiyor galiba.sizde biraz fedakarlık yaparcaksınız.dediğiniz gibi çok küçük olduğu için ortam yadırgayabilir.fakat uğraş gerekli.şimdiden kolay gelsin.

      Yanıtla
  5. merhaba arkadaşlar 1 hafta önce dişi 3 aylık dogo aldım ama seslere tepki vermiyor. uyurken yanına gidiyorum ıslık çalıyorum ses yapıyorum vs. tepki vermiyor.ama bazende tepki veriyor gibi anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
    • Dogolar da sağırlık çoğunlukla olur.Veterinere gösteriniz.veterinerler bizim duyamadığımız sesleri veren cihazla kontol ediyorlar.Sağır olmayıp ta küçük olduğu için sese yoğunlaşamıyor olabilir.Fakat merak etmeyin sağır olsada duyanlar kadar dikkatli olurlar.Tabi av için kullanmayacaksanız…

      Yanıtla
      • teşekkürler hayır av için kullanmıyacam benim dogolara karşı büyük ilgim var .sevdalısı diye biliriz .alanyada yaşıyorum sırf dogoyu almak için özel arabayla afyona gidip aldım .ama işte bu sorunla karşılaştım teşekkürler saygılar

        Yanıtla
    • merhaba,
      bizimde bir dogomuz var ve sağır,veterinerlerin söylediği 5.aya kadar beklenmesi,sonradan kulağı açılan çok dogo varmış..eğerki sağırlık devam ederse işaret dilini biraz araştırın ve öğretin çok çabuk öğreniyorlar,(size birkaç linkde önerebilirm)bir diğer tavsiyem de başka bir köpekle birlikte büyütmeniz,.kolay gelsin

      Yanıtla
  6. Merhaba,
    Yeni sahiplendiğim dogo argentino 4,5 aylık. (2 aylık bana grldi) profosyonel kuzu etli mama ile besliyorum. (Günde 2 öğün 160 gr x 2) iki günde bir bir öğün ya kemik suyunda patates,havuç,ekmek ve kemik karışımı yada konserve mama veriyorum. Kilosu şu an 14 kg. Zayıf gözükmüyor, ancak forumlarda baktığımda 4 aylık 22 kg, 2,5 aylık 13 kg gibi köpekler okuyorum. Kilosu hakkında bilgi alabilirmiyim. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • kilo iyi göründüğü için normal diyebiliriz erkekmi dişimi olduğunu belirtmemişsin dişi ise kilosu ideal.ama bakımı iyi bence devam et kolay gelsin

      Yanıtla
    • 2004 yılında yayımlanan 5199 Sayılı HAYVANLARI KORUMA KANUNU
      MADDE 14. – Hayvanlarla ilgili yasaklar şunlardır:

      a) Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek.

      b) Hayvanları, gücünü aştığı açıkça görülen fiillere zorlamak.

      c) Hayvan bakımı eğitimi almamış kişilerce ev ve süs hayvanı satmak.

      d) Ev ve süs hayvanlarını onaltı yaşından küçüklere satmak.

      e) Hayvanların kesin olarak öldüğü anlaşılmadan, vücutlarına müdahalelerde bulunmak.

      f) Kesim hayvanları ve 4915 sayılı Kanun çerçevesinde avlanmasına ve özel üretim çiftliklerinde kesim hayvanı olarak üretimine izin verilen av hayvanları ile ticarete konu yabani hayvanlar dışındaki hayvanları, et ihtiyacı amacıyla kesip ya da öldürüp piyasaya sürmek.

      g) Kesim için yetiştirilmiş hayvanlar dışındaki hayvanları ödül, ikramiye ya da prim olarak dağıtmak.

      h) Tıbbî gerekçeler hariç hayvanlara ya da onların ana karnındaki yavrularına veya havyar üretimi hariç yumurtalarına zarar verebilecek sunî müdahaleler yapmak, yabancı maddeler vermek.

      ı) Hayvanları hasta, gebelik süresinin 2/3’ünü tamamlamış gebe ve yeni ana iken çalıştırmak, uygun olmayan koşullarda barındırmak.

      j) Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunmak, işkence yapmak.

      k) Sağlık nedenleri ile gerekli olmadıkça bir hayvana zor kullanarak yem yedirmek, acı, ıstırap ya da zarar veren yiyecekler ile alkollü içki, sigara, uyuşturucu ve bunun gibi bağımlılık yapan yiyecek veya içecekler vermek.

      l) Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek.

      Yasa’da “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi” deniyor.Bence “gibi” kısmı çok kafa karıştırıyor…2012 yılında bir tasarı hazırlandı.Bu tasarıda dogo dahil bir çok köpek yasaklılar arasında ama henüz yasalaşmadı diye biliyorum.

      Yanıtla
  7. Yanlış ve kötü beslenme sonucunda böyle eklem rahatsızlıkları olabiliyor.Bunun yanında kalça çıkıklığıda bunlara bir sebebtir.Beslenmeyse kuzu etli veya daha güçlü mamalarla takviyeleyip güçlenmesini sağlayayabilirsiniz.Tabiki bu mamalar biraz pahalı…Yani anlayacağınız veterinere bir götürüp ve kontrol ettirmeniz gerekir.

    Yanıtla

Yorum yapın

Kerim Usta sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et