Karpuz Tam Bir Şifa Kaynağı

Karpuz Tam Bir Şifa Kaynağı

Karpuzun  faydaları saymakla bitmiyor. başlıcaları şunlardır:

* Bünyesinde B ve C vitamini içerir.Karpuzun asıl besin değeri  kabuğun altındaki beyaz kısımdadır.
* Likopen ihtiva eder. Antikanserojendir.Ayrıca yapısında betakaroten bulunur.
* Calcium, fosfor,demir içerir.
* Kilo vermeyi kolaylaştırır.
* Sıvı ve elektrolit dengeyi düzenler.
* Tansiyon dengeliyicidir
* Böbrekleri temizler kum ve taş sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
* Unutkanlığı giderici etkisi bilinmektedir.
* Bol lif ve sıvı özellğinden dolayı detoks etkilidir.
* Serinletici özelliği bulunmaktadır.
* Sindirimi kolay değildir bu nedenle yemeklerden önce tüketilmesi daha yararlıdır.
* Diabet hastaları dikkatli tüketmelidirler.

Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun Kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan Basıncının düzenlenmesine de yardımcı olur.

Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini belirten uzmanlar, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğunu vurgulandı.
Uzmanlar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve Bağırsak Kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı Madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.
Karpuz böbreği çalıştırıp idrar söktürüyor

Karpuzun yüzde 95’i su. Böylece temizleyici bir özelliği bulunuyor. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor. Böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Kum ve taştan yakınanların da tercih etmeleri gereken bir meyve karpuz. B ve C vitamini içermesi de diğer artıları.
Az miktarda da olsa barındırdığı “likopen’ Maddesi, kalbi enfarktüs olasılığına karşı koruyor. Karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için yemekten çok önce, mide boşken tüketmek gerekiyor. Çünkü yemek sonrasında yendiğinde sindirim güçlüğü yaşanabiliyor.

ZAYIFLAMAK İÇİN İDEAL
Uzmanlar, karpuzun besin değerinin kabuğunda saklı olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

”Bu nedenle, olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketmeye bakmalısınız. Kısa sürede çok kilo vermenin bir yolu da karpuz rejimi yapmaktan geçiyor. Bol miktarda su içermesi, şeker barındırması ve boşaltımı hızlandırması gibi özellikleri nedeniyle kilo vermeyi sağlayabiliyor. Ancak süreyi kısa tutmak ve tek yanlı bu beslenmeye yüklenmemek koşuluyla.”

Karpuzun besin değeri açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu belirten uzmanlar, orta boy bir karpuzdan kesilen ince bir dilimin 6.4 gram kanbonhidrat, bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori içerdiğini bildirdi.

Karpuzun yüksek miktarda su içerdiğini ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağladığını anlatan uzmanlar, karpuzun bu özelliklerinden yararlanmak için yemeklerden çok önce, mide boşken tüketmek gerektiğini söyledi.

Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan ”cucurbocitrin” adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı

Uzmanlar, yağ ve kolestrol içermemesi ve kalorisinin de düşük olması nedeniyle yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunan karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Tatlı, sulu ve olgun bir karpuz seçmek için kabuğunun renginin parlak değil, mat olmasına ve tırnakla hafifçe kazındığında yeşil kısmının kolayca çıkmasına, toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
Uzmanlar, kesilerek alınan karpuzun içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesini istedi.
İlginç olan, karpuzun besin değerinin, diğer birçok besinde olduğu gibi kabuğunda saklı olması. Bu nedenle, olabildiğince kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısmı tüketmeye bakmalısınız.
Kısa sürede çok kilo vermenin bir yolu da karpuz rejimi yapmaktan geçiyor. Bol miktarda Su içermesi, şeker barındırması ve boşaltımı hızlandırması gibi özellikleri nedeniyle kilo vermeyi sağlayabiliyor ama süreyi kısa tutmak ve tek yanlı bu beslenmeye yüklenmemek koşuluyla.
Karpuz nasıl seçilmeli?
Uzmanlar, yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunan karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.
Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için kabuğunun renginin parlak değil mat olmasına ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısmının kolayca çıkmasına, toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olmasına, beyaz veya yeşil olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, eğer kesmece karpuz alacaksanız içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesini istedi.
Sıcak yaz günlerinde içerdiği Su oranı ile susuzluğa ilaç gibi gelen karpuz daha çok Sıcak iklimlerde yetişen, sarı renkli çiçekler açan, iri meyveli bir bitkidir. Karpuzun kalori oranı düşüktür. %90’ı su olan karpuz, vücudun Sıvı ihtiyacını büyük oranda karşılamasının yanında, B ve C vitamini ile Sodyum, kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri açısından zengin bir meyvedir.

Karpuzla Gelen Sağlık
Yaz diyetlerinin vazgeçilmezlerinden olan karpuz, düşük kalori değerinin yanı sıra betakaroten başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine karşı etkili maddeler içermesi nedeniyle de tavsiye ediliyor.

Bol miktarda C vitamini barındıran karpuzun aynı zamanda antioksidan özelliği olduğunu ve çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan betakaroten içerdiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Erkan Erdal, karpuzda bulunan yüksek miktarda potasyumunun kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğu için karpuz bağırsak hareketlerini de düzenler.Bağırsak kanserini önlemede de karpuz rol oynar.

ÇEKİRDEKLERİ DE YARARLI
Karpuz çekirdeklerinin de içinde bulunan “cucurbocitrin” adlı madde kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Çekirdeklerin içinde yer alan bu madde böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine de yardımcı olur. Karpuzu yaz aylarında hazırlanan diyet programlarına mutlaka dahil edilmelidir. Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi düşük olduğundan, yaz aylarında yapılan diyetlerde karpuzun özel bir yeri vardır.

BİR PORSİYONDA 45 KALORİ
Kalorisinin düşük olmasına karşın, karpuzun “sınırsız” tüketilmesinin de söz konusu değildir. Diyet yapanlar tüketecekleri karpuzun miktarının ölçülü olmalıdırlar. Orta büyüklükte bir karpuzun 8’de bir diliminde yaklaşık 45 kalori vardır. Bu miktar bir porsiyon için yeterlidir.

Karpuz seçerken olgun, koyu renkli çekirdekli olmasına dikkat edilmesi gerekir. Karpuzun çekirdekleri kurutulup ezilerek yenilebilirde.

Yorum yapın