İslamda Ahiret Arzusu ve Yolculuğu

İslamda Ahiret Arzusu ve Yolculuğu

Ahiret Arzusu ve Yolculuğu

Dünya hayatı, insanoğlunun ebedî yolculuğundaki kısa bir durak noktasıdır. İnsan, bu geçici hayatta yaptığı amellerle ahiretini şekillendirir. Kur’an-ı Kerim’de, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) hadislerinde ve büyük âlimlerin sözlerinde, dünya hayatının faniliği ve ahiretin esas yurt olduğu vurgulanmıştır. Bu nedenle müminler, hayatlarını bu bilinçle şekillendirerek, ebedî saadete ulaşmayı hedeflemelidirler. Ahiret yolculuğu, bir hazırlık süreci olup, bu süreçte iman, amel ve ihlâs en önemli rehberlerdir.

  • Kur’an-ı Kerim’de Ahiret Yolculuğu

    Kur’an-ı Kerim’de dünya hayatının geçici olduğu ve ahiretin asıl yurt olduğu pek çok ayette bildirilmiştir. Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: “Her canlı ölümü tadacaktır. Kıyamet günü ecirleriniz size eksiksiz olarak verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konursa o, gerçekten kurtuluşa ermiştir. Dünya hayatı, aldatıcı zevkten başka birşey değildir.(Âl-i İmrân, 3/185)

  • Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) Ahiret Yolculuğuna Bakışı

    Peygamber Efendimiz (s.a.v.), dünya hayatının bir yolculuktan ibaret olduğunu sıkça vurgulamış ve şöyle buyurmuştur: “Benim dünya ile ne işim var! Ben dünyada bir ağacın altında gölgelenip sonra orayı terk eden bir yolcu gibiyim.” (Tirmizî, Zühd, 44)

  • Ali Müzeyyen (rahmetullahi teâlâ aleyh) ve Ahiret Arzusu

    Meşhûr velîlerden Ali Müzeyyen (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki: “Bir kalpte, ahiret arzusu çoğaldıkça, dünya düşüncesi o kalpten kaybolur.

  • Ebû Hâzım Seleme bin Dînâr (rahmetullahi teâlâ aleyh) ve Ahiret Hazırlığı

    Tâbiînin büyük âlim ve evliyâlarından Ebû Hâzım Seleme bin Dînâr (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki: “Ahirette sana lâzım olacak şeye bugün (dünyada) öncelik ver. Ahirette sana zarar verecek şeyi de terk et.

  • Abdülazîz Bekkine (rahmetullahi teâlâ aleyh) ve Ahiret Yolculuğunun Mihveri

    Evliyânın büyüklerinden Abdülazîz Bekkine (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki:“Bu işin (âhiret yolculuğunun) mihveri Allah’ın muhabbetidir.

  • Abdülkâdir Geylânî (rahmetullahi teâlâ aleyh) ve Ahiret Önceliği

    Gavs-ül-âzam Seyyid Abdülkâdir Geylânî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki: “Ahireti sermayen, dünyayı bu sermayenin kazancı yap. Zamanını önce ahireti elde etmek için sarf et.

  • Mevlânâ Celâleddîn Rûmî (rahmetullahi teâlâ aleyh) ve Ahiret Özlemi

    Mevlânâ Celâleddîn Rûmî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurur ki: “Ey can! Sen beden kafesinde mahpus bir kuş gibisin. Ahiret bahçesi senin asıl yurdun. Oraya uçmayı özle!”

  • İbn-i Atâullah İskenderî (rahmetullahi teâlâ aleyh) ve Ahiret Mükâfatı

    Evliyânın büyüklerinden İbn-i Atâullah İskenderî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki: “Ahiret, mümin kullara mükâfat verme yeri olarak yapılmıştır. Çünkü bu dünya, onlara yapılacak ihsanlara müsait değildir.

  • Câfer bin Süleymân Dâbiî (rahmetullahi teâlâ aleyh):Evliyânın büyüklerinden Câfer bin Süleymân Dâbiî (rahmetullahi teâlâ aleyh)Dünyâyı süt anneniz, âhireti de öz anneniz kabûl ediniz.” dediği aktarılmıştır.
  • Abdullah-ı Ensârî (rahmetullahi teâlâ aleyh)

    Evliyânın meşhurlarından ve Hanbelî mezhebinin büyük fıkıh âlimle­rinden Abdullah-ı Ensârî (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki: “İn­sana, âhirete giden yolda mutlaka şu dört şey lâzımdır: Birinci olarak, îtikâd ve amel. Bunun için kendisine lâzım olan ilmi öğrenip tatbik etmek lâzımdır. Bu ilim yolcuya yön verir, idâre eder. İkinci olarak, bir zikir lâ­zımdır. Bu, yolcuya tenhâda arkadaşlık eder ve zikir yardımı ile yalnızlık çekmez. Üçüncü olarak, bu yolcunun haram ve şüphelilerden sakınması ve dünyâya düşkün olmaması lâzımdır. Bu uygun olmayan düşünce ve başka şeylerin kendisini meşgûl etmemesine sebeb olur. Dördüncü ola­rak, bir yakîn lâzımdır. Bu da, yolcuyu gideceği yere kadar götürür. İşte ömründe bu dört şeyden ayrılmayan saâdete kavuşur.

Sonuç olarak, dünya hayatı geçicidir ve ahiret, kalıcı olan yerdir. İslam büyüklerinin sözleri, bizlere ahireti kazanmak için dünyada nasıl bir hayat sürmemiz gerektiğini öğretmektedir. Allah, hepimizi ahirete hazırlıklı olan salih kullarından eylesin. Amin.

Kerim Yarınıneli/KerimUsta.com

Kaynaklar:

(Her söz altında kaynaklar link olarak belirtilmiştir.)

Kerim Usta

Yorum yapmaya ne dersiniz?