Ülkü Adatepe (27 Kasım 1932 – 1 Ağustos 2012), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün en küçük manevi kızıdır. Henüz bebekken Çankaya Köşkü’ne alınmış ve 6 yaşına kadar Atatürk’ün yanında büyümüştür. Ülkü, Atatürk ile birlikte katıldığı yurt gezileriyle tanınmış ve Atatürk’ün çocuk sevgisinin simgelerinden biri haline gelmiştir.
Hayatı
Ülkü, Zübeyde Hanım’ın evlatlık kızı Vasfiye Hanım ve Fransızca öğretmeni, aynı zamanda gar şefi olan Mehmet Tahsin Çukurluoğlu’nun kızıdır. Vasfiye Hanım, küçük yaşta Zübeyde Hanım tarafından evlat edinilerek yetiştirilmiş, ardından Zübeyde Hanım’ın vefatından sonra bir süre Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanım ile yaşamıştır. Daha sonra Atatürk’ün desteğiyle, Ankara’da istasyon şefliği yapan Mehmet Tahsin Bey ile evlenen Vasfiye Hanım’ın bu evlilikten doğan kızı Ülkü, Atatürk’ün ilgisini çekmiş ve manevi evladı olmuştur. Doğumundan kısa bir süre sonra Atatürk, Ülkü’yü Çankaya Köşkü’ne aldırarak büyütmeye başlamış ve yurt gezilerinde de yanından ayırmamıştır.
Türk alfabesinin ünlü kapağında Atatürk’ün minik Ülkü’ye harfleri öğretirken görüldüğü resim, İhap Hulusi tarafından Atatürk’ün isteğiyle yapılmıştır ve Ülkü, bu resimle Atatürk’ün çocuklara olan ilgisinin simgesi olmuştur. Atatürk’ün 1938 yılında vefat ettiği dönemde Ülkü henüz 6 yaşında olduğu için onunla geçirdiği yıllar kısa, ancak anlamlı olmuştur.
Atatürk’ün vefatından sonra eğitimini tamamlayamayan Ülkü, genç yaşta evlenmiştir. İlk evliliğini, Atatürk’ün diğer manevi kızı Sabiha Gökçen’in amcasının oğlu üsteğmen Fethi Doğançay ile yapmış ve bu evlilikten iki erkek çocuk dünyaya gelmiştir. 1962 yılında, Musevi asıllı yağ tüccarı Yeşua Bensusen ile yaptığı ikinci evlilik toplumda yankı uyandırmış, ardından iş insanı Öke Adatepe ile üçüncü evliliğini gerçekleştirmiştir.
Ülkü Adatepe, 1 Ağustos 2012’de geçirdiği bir trafik kazasında yaşamını yitirmiştir. Onun çocukluk dönemi boyunca Atatürk ile geçirdiği zamanlar, Atatürk’ün çocuklara ve gençlere verdiği değerin bir simgesi olarak hatırlanmaktadır.
Kerim Yarınıneli/KerimUsta.com
- Çimariva: Denizcilik Tarihinden Günümüze Bir Gelenek - 9 Aralık 2024
- Ziya Gökalp: Türkçülüğün Büyük Düşünürü - 8 Aralık 2024
- Beynimizin Depolama Gücü ve Teknolojiyle Yarışı - 7 Aralık 2024