Maserasyon Hakkında Bilgiler
Şarabın üzüm kabuklardan rengini aldığı aşamaya maserasyon denir. Bu şıra ve üzüm kabuklarının birlikte bekletilmesi sonucu oluştuğu için, bu süre ne kadar uzun tutulursa o kadar şarap renk alacaktır. Bazı şarap yapanlar tecrübeler ışığında bu süreyi 2-3 haftaya kadar uzatabilmektedirler.
Ancak bu üzüm türü ve tecrübe ile alınabilecek bir risk olduğundan bu konuda yavaş yavaş tecrübe kazandıktan sonra böyle uzun süre beklemelere girişilmesi tavsiye edilir. Maserasyon uzun tutulacaksa bu fermentasyon sonrası fermentasyon kabında bekletilmeyle gerçekleştirilir. Bu aşamada bir miktar kükürt ilavesi (eğer eksilmişse) şarabınızı koruyacaktır.
kokulu meyvelerin, baharatların ya da bitkilerin alkole yatırılarak “ıslatılması”. bu sayede alkolde bekletilen maddenin özellikleri alkole geçer. Özellikle likörcülükte yaygın kullanılan bir yöntemdir.
Mısır işlemede mısırların temizlenmesinin ardından mısırın yumuşaması, nişasta ve protein bağlarının kırılması amacı ile 50°C’deki sıcak su ile 30 ila 40 saat boyunca uygulanan ıslatma işlemine maserasyon adı verilmektedir.
Yüksek sıcaklık, maserasyon süresi boyunca mikrobiyal gelişimin önlenmesi açısından önemlidir. Maserasyona giren mısırın nem içeriği yaklaşık %15 iken maserasyon sonrasında yaklaşık %45’e ulaşmaktadır.
masere (macerated) intrauterin dönemde ölen ceninin amnion sıvısı içerisinde çürümeye başlaması /yumuşamış olması hali; rahimde çürümeye başlamış olan ölü çocuk
ibrahim
teşekkürler ergün bey. bitkideki faydalı emzimleri ve rengi zeytin yağına nasıl bir kapta .maserasyonunu yapabilirim
Ergun
bu konuda çok uzman değilim fakat,ağaçtan yapılmış fıçılarda ve genellikle krom nikel alaşımlı tanklarda sağlıklı olduğunu duymuştum.
Kerim Usta
:biggrin: Güzel konu…