Septisizm ;sözlük anlamı “Kuşkuculuk” olan ve Fransızca “Scepticisme” kelimesinden dilimize giren felsefi bir akımdır. Bu akımı savunan kişilere ise “Septik” denir. Septizm felsefesinde; her türlü bilgiye karşı kuşku ile yaklaşılır. Bilginin tam doğruluğu ispatlansa bile kuşku içinde konuya bakılır. Bu akım sayesinde insanların kafasında yerleşmiş olan özellikle felsefe, bilim ve din konusunda bir çok anlayış değişmiştir.
En eski kuşkucu olarak Yunan düşünür “Protagoras” tarihte yerini almıştır. Protagoras “Her şeyin ölçüsü insandır. Her şey bana nasıl görünürse benim için öyledir. Üşüyen için rüzgar soğuk, üşümeyen için soğuk değildir. Her şey için birbirine tümüyle karşıt iki söz söylenebilir” diyerek gerçeklerin göreceli olduğunu her insanın kendine ait kanaat ve düşünceleri olabileceğini belirtmiştir.
Yunan düşünür “Pyrrhon” ise ”Gerçekten güzel ya da çirkin olan hiçbir şey yoktur. Herhangi bir şeyi güzel ya da çirkin bulan insanın kişisel seçimidir. Gerçek bir bilgi olmadığına göre, bilge kişi, her şeyde yargıdan kaçınmalıdır. Ruhsal rahatlık ancak böylesine bir ilgisizlik ya da duygusuzluk’la sağlanabilir.” diyerek kuşkuculuğun bilimsel kurucusu olarak tarihte yerini almıştır.
- Çapa: Denizde Güvenlik, Karada Dayanıklılık - 10 Aralık 2024
- Çimariva: Denizcilik Tarihinden Günümüze Bir Gelenek - 9 Aralık 2024
- Ziya Gökalp: Türkçülüğün Büyük Düşünürü - 8 Aralık 2024