Radyasyon-Radiation Hakkında Bilgi
Radyasyon, dalgalar veya parçacıklar şeklinde hareket eden ve günlük ortamımızın bir parçası olan enerjidir. İnsanlar kozmik ışınların yanı sıra toprakta, suda, gıdada, havada ve ayrıca vücutta bulunan radyoaktif maddelere maruz kalmaktadır.
İnsan yapımı radyasyon kaynakları tıpta, endüstride ve araştırmada yaygın olarak kullanılmaktadır. İki tür radyasyon vardır: iyonlaştırıcı ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyon.
İyonlaştırıcı radyasyon
İyonlaştırıcı radyasyon, elektromanyetik dalgalar (gama veya X-ışınları) veya parçacıklar (nötronlar, beta veya alfa) şeklinde hareket eden atomlar tarafından salınan bir enerji türüdür. İyonlaştırıcı radyasyon, elektronları atomlardan uzaklaştırabilir, yani atomları iyonize edebilir. Doğal radyasyon kaynakları açısından, çevrede 60’tan fazla farklı doğal olarak oluşan radyoaktif malzeme bulunmaktadır ve radon gazı insanların maruz kalmasına en yüksek katkı sağlayan maddedir.
Yapay radyasyon kaynakları, nükleer enerji üretimi ve diğer birçok endüstriyel ve araştırma uygulamaları için kullanılmaktadır; iyonlaştırıcı radyasyonun tıbbi kullanımı günümüzde insanların maruz kalmasına en büyük katkı sağlayan unsurdur (örn. Tanısal radyoloji, görüntü kılavuzlu müdahaleler, nükleer tıp ve radyoterapi).
İyonlaştırıcı olmayan radyasyon
İyonlaştırıcı olmayan radyasyon, elektromanyetik spektrumun iyonlaşmaya neden olacak yetersiz enerjinin olduğu kısımdaki radyasyondur. Kızılötesi, görünür ve ultraviyole radyasyondan oluşan elektrik ve manyetik alanlar, radyo dalgaları, mikrodalgalar ve optik radyasyonu içerir.
İyonlaştırıcı olmayan radyasyon, hem doğal hem de insan yapımı elektromanyetik alan kaynaklarını kapsar. Elektrik güç kaynakları ve cihazları, yaşam ortamımızdaki en yaygın düşük frekanslı elektrik ve manyetik alan kaynaklarıdır. Günlük radyo frekans elektro manyetik alan kaynakları arasında telekomünikasyon, yayın antenleri ve mikrodalga fırınlar bulunur.
Lazerler, ampuller ve UV lambaları gibi optik radyasyon teknolojileri endüstride, araştırmada ve tıpta kullanılmaktadır. İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ayrıca infrasound ve ultrason gibi mekanik dalgaları da kapsar.
Kaynak: WHO – radiation
Resim kaynak: MART PRODUCTION adlı kişinin Pexels’daki fotoğrafı
Bir yanıt yazın