Karanfil, karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasının Dianthus cinsinden karşılıklı, ensiz, sivri yapraklara sahip otsu bitkilerin ortak adı.
Dalcıkların ucunda tek tek ya da topluca bulunan çiçekleri beyaz, pembe ya da kırmızı renklidir. Her çiçek bir çanakçık oluşturan dört burgu yaprakçığıyla belirgindir. Bahçe karanfili en ünlüsüdür. Bu karanfilin katmerli, yarı katmerli, alacalı ve hoş kokulu pek çok çeşidi vardır.
Çok yıllık bir bitki olan bu karanfil türü kesme çiçek elde etmek için özellikle seralarda yetiştirilir ve çelikle üremesi sağlanır. Bahçe çeşitleri genellikle fideyle çoğaltılır ve iki yıllık ya da çok yıllık bitkiler gibi yetiştirilir. Kır karanfili (Dianthus plumarius) çim gibi sık biten, çok zarif küçük çiçekli ve ince saçaklı taç yapraklıdır. İki yıllık ya da bir yıllık olan Çin karanfili (Diantus sinensis) çok değişik çiçekli bir bitkidir. İki yıllık ya da çok yıllık bir karanfil türü olan hüsnüyusuf olarak da bilinen (Diantus barbatus) sap ucunda şemsiye biçimde toplu küçük çiçekler açan bir türdür.
Karanfil çiçekleri balgam söktürücü ve öksürük kesici olarak infusyon ya da şurup halinde kullanılır. Karanfiller çoğunlukla kuzey yarı kürenin ılıman bölgelerinde, özellikle Akdeniz havzasında yetişen bitkilerdir. 80 kadar cinsi 2000 den fazla türü vardır.
Karanfil ile ilgili birden fazla anlam vardır. Karanfil baharatı Syzygium aromaticum ağacından elde edilirken, Karanfil çiçekleri Dianthus petraeus bitkisinden elde edilirler.
İlk olarak Moluk adalarında bulunmuştur. Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır ve 10-20 m uzunluğa erişebilir. Karanfil çiçeklerine Karanfil baharatı (Syzygium aromaticum) ile benzer kokuya sahip olduğu için bu ad verilmiştir.
Anavatanı Endonezya olup, tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılr. Adı Fransızca clou (çivi) dan gelir; çünkü tomurcuklar belli belirsiz küçük düzensiz tırnak biçimini andırılar. Karanfiller, öncelikle Zengibar, Endonezya ve Madagasgar’da hasat edilir. Aynı zamanda Hindistan ve Sri Lanka’da yetiştirilir. Çiçek tohumları başlangıçta soluk renklidir ve dereceli olarak yeşile dönüşürler. Karanfiller boy uzunluğu 1.5-2 cm iken hasat edilirler. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokuludur. Acımsı ve ekşi bir tada sahiptir. Hindistan’da yemeklerde çokça kullanılır. Avrupa’da daha çok turşu ve reçellere çeşni katmak amacıyla, bazen de tatlılarda kullanılır.
Karanfilin Faydaları:
Antiseptiktir; Mikropları öldürür. Diş ağrılarını kesmeye yardımcı olur. Ağrı kesici ve mikrop öldürücü özelliği nedeniyle özellikle dişhekimliğinde faydalıdır. Ağız kokusunu giderir. Bu nedenle sarımsak, soğan ve sigara kokularını bastırmakta etkilidir. Gaz söktürücüdür. Uyarıcıdır. Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Kalbi ve hafızayı kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Baharat olarak iştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mideye ve göğse kuvvet verir. Karanfil çiçekleri balgam söktürücüdür. Öksürüğü keser. Cinsel isteği arttırır. Mide bulantısını ve kusmayı önler, ateşi düşürür. İshali keser.
Tarihçesi
Milattan Önce 3. yüzyılda Çin imparatorları ve aristokrasisi, bütün ziyaretçilerine ağız kokuları için karanfil ikram etmeden görüşmezlerdi. Eski Romalılar’da karanfili baharat olarak kullanıyorlardı. Romalı Plinus’un, “Bir yıl geçmiyor ki, Hindistan, Roma İmparatorluğunu 50 milyon sesterce kurutuyor” sözünü İlk ve Ortaçağ Batı Uygarlıklarında karanfilin yüksek fiyatına kanıt olarak gösterebiliriz. 17. ve 18. yüzıl İngiltere’sinde karanfil, yüksek fiyatı sebebiyle altın ile eşdeğerdi. (Sesterce,eski Roma’nın madeni parasıdır. Roma Cumhuriyeti döneminde küçük gümüş madeni para iken; Roma imparatorluğu döneminde büyük bronz madeni para şeklini almıştır.) 15. yüzyıldan itibaren karanfil, Avrupa’da yeniden tanındı. Hollandalılar, karanfil ticaretinde kartel oluşturarak, hayli zenginleştiler.Amsterdam ve Rotterdam hala büyük karanfil pazarlarından sayılmaktadır.
Kullanımı
Karanfil, öğütülerek baharat olarak kullanılmakla birlikte, ağızda bir süre tutularak kullanılabilir. Çiğnendiğinde nefesi taze ve temiz tutar. Karanfil, güzel kokusu sebebiyle ağız kokusuna karşı kullanılır. İçrdiği “Eugenol” maddesinin etkisi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanım alanı bulunur. Anti bakteriyel etkisi vardır.
karanfil yağının faydaları
Karanfil yağının ve içerdiği temel bileşen olan öjenol sebebiyle dermatofit enfeksiyonlarına yol açan mantarlar (Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum) üzerinde kuvvetli etkisi bulunur.
Karanfılyağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde de yararlı olur. Bunun için karanfilyağı ağrılı yerlere dıştan hafif hareketlerle ovuşturularak uygulanır.
Karanfilyağı diş ağrılarını keser.
Karanfil koklanırsa uyku getirir, çiğnenirse ağız ve vücudun kokusunu güzelleştirir, ağız yaralarına dişeti hastalıklarına ve iltihaba iyi gelir.
Soğana daldırılan birkaç diş karanfil söğüşe, çorbaya, av ve kümes etlerine, toz halinde köfteye, keklere, meyva salatasına, aşureye, zerdeye, helvaya, baharatlı ekmeğe katılır.
Karanfil Çayı Nasıl Yapılır?
6 diş karanfil 2 bardak suda, yaklaşık 20 dakika, üstü kapalı, hafif ateşte, sıvı yarıya ininceye kadar kaynatılır, süzülür. Hazımsızlık, ishal, şişkinlik ve karın ağrısı için, yemeklerden sonra bu çaydan 1 çorba kaşığı içilir. Aynı çaya bal katılırsa nefes darlığına, bronşite ve sinüzite iyi gelir. Yemekten sonra çiğnenen bir diş karanfil ağız kokusunu giderir.
Çin’de bedeni kuvvetlendirmek, özellikle bayanların regl problemlerini önlemek için belli bir süre (ortalama 7-10 gün) her gün 1 rafadan yumurta(özgür tavuk yumurtası tavsiye edilir),
1 tatlı kaşığı toz karanfil ve 1 çorba kaşığı bal karıştırılarak yenir.
Zihin yorgunluğu için karanfil çayı yapılışı
Zihin yorgunluğuna karşı; cezveye 1 su bardağı su konur, kaynamakta olan suyun içine 7 – 8 tane karanfil atılır, kısık ateşte 4 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. Süzüldükten sonra, soğutmadan sıcak olarak yudum yudum içilir. Genelde akşam yemeklerinden sonra 20 gün kadar kür halinde uygulanması tavsiye edilir. 10 günlük bir aradan sonra tekrar uygulanabilir.
Karanfil Çayının Yararları
* Ağız Kokusunu giderir.
* Hıçkırığı keser.
* Zekayı kuvvetlendirir.
* İştahı Açar,
* Şiddetli baş ağrılarını giderir.
* Rahat uyumayı sağlar.
* Hazımsızlık, ishal, şişkinlik ve karın ağrısı için fayda sağlar.
* Bal ile kullanıldığında, nefes darlığına, bronşite ve sinüzite iyi gelir.
Seçme türleri
Dianthus alpinus – Alp karanfili
Dianthus amurensis
Dianthus anatolicus Anadolu karanfili
Dianthus arenarius
Dianthus armeria
Dianthus barbatus – Hüsnüyusuf
Dianthus biflorus
Dianthus brevicaulis
Dianthus burgasensis
Dianthus callizonus
Dianthus campestris
Dianthus capitatus
Dianthus carthusianorum
Dianthus caryophyllus
Dianthus chinensis
Dianthus cruentus
Dianthus deltoides
Dianthus erinaceus
Dianthus freynii
Dianthus fruticosus
Dianthus furcatus
Dianthus gallicus
Dianthus giganteus
Dianthus glacialis
Dianthus gracilis
Dianthus graniticus
Dianthus gratianopolitanus
Dianthus haematocalyx
Dianthus japonicus
Dianthus kladovanus
Dianthus knappii
Dianthus lusitanus
Dianthus microlepsis
Dianthus moesiacus
Dianthus monspessulanus
Dianthus myrtinervius
Dianthus nardiformis
Dianthus nitidus
Dianthus pavonius
Dianthus petraeus
Dianthus pinifolius
Dianthus plumarius
Dianthus pungens
Dianthus repens
Dianthus scardicus
Dianthus seguieri
Dianthus simulans
Dianthus spiculifolius
Dianthus squarrosus
Dianthus subacaulis
Dianthus superbus
Dianthus sylvestris
Dianthus urumoffii
Dianthus zonatus

Herkes Cennete Gitmek İster ama Hiç Ölmeden Cennete Gidilir mi?
SAYIN ERGUN BEY:BEN ALMANADA YASIYORUM.ESKIDEN HERSENE TÜRKIYEYE GIDISIMIZDE AKTARLARDAN ELMA YAGI VE KEKIK YAGI ALIRDIK.VE ÜZERINDE “ELMA YAGI YAZARDI;SIMDIKI ALDIGIMIZ ELMA YAGININ ÜZERINDE (ADACAYI YAGI)(ACI ELMA YAGI) SAGE OIL OLARAK YAZIYOR .YASIM 70 YILLARDIR ELMA YAGINI KULLANIYORUM NEDEN ELMAYAGININ ISMI DEGISTI LÜTFEN IZAH EDERMISINIZ?BIRDE BALKONUMDA CIN KARANFILI VAR SÄMLINGS NELKE(DIANTHUS CHINESIS) BUNUN YAPRAKLARININ,CICEKLERININ VE KÖKLERININ NELERE FAYDASI VARDIR:YAZARMISINIZ:BEN BIR SEKER:KOLESTIRIN,PROSTAD ,BÖBREK VE TANSIYON HASTASIYIM VE SIFALI OTLARDAN SIFA ARIYORUM**???TESEKKÜR EDRIM:GÜRSOY.
Öncelikle geçmiş olsun diyorum gürsoy abi, balgam söktürücü ve öksürük kesici olarak faydası vardır.Çin karanfili (Diantus sinensis) çok değişik çiçekli bir bitkidir. İki yıllık ya da çok yıllık bir karanfil türü olan hüsnüyusuf olarak da bilinen (Diantus barbatus) sap ucunda şemsiye biçimde toplu küçük çiçekler açan bir türdür.benim bildiklerim bunlar.ama detaylı araştırma yaparak sitemizde yayınlarım inşallah.genelde karanfillerin faydaları aynı .elma yağının isminin neden değiştirildiğini bilmiyorum.fakatbazı markalarda olabilir.ben yine elma yağı adı altında okuyorum.