Karaman Kalesi ve Cin Mısırı

Karaman Kalesi ve Cin Mısır

Karaman Kalesi ve Cin Mısırı

Karaman Kalesinde eskiden Ramazan aylarında Top atılırdı. Çocukluğum bu top sesleriyle geçti. Bizzat yıllar önce topu döverek doldurma işini defalarca kez yaptığımı belirteyim. Sağ olsun bu işte görevli olan Belediye görevlileri topun dövülerek doldurulması işinde biz gençlere müsaade ederlerdi. Üç dört kez ise ateşlemesini de yaptığım için kendimi şanslı hissediyorum. Top atılan bedenlere Top Bedeni, top kalesi derlerdi.

1930 lu yıllarda bu burç etrafında kuşlar çok yuva yapmaya başlarlar. Sonradan kapatılan mazgal deliklerine kuş yakalamak için tırmanan çocuklara gevşeyen taşın açılması ile üzerlerine su gibi mısır akmaya başlamış… Harman yeri gibi olan kale duvarının dibine yığılan mısırları  halk çuvallarla taşımaya başlamış… Kaymakamlık ve belediye Başkanının olayı duyması ile yağmalanma önlenebilmiştir. Bu olayın meydan geldiği zamanda Kel Kaymakam şöhreti ile anılan Kaymakam Mehmet Ali Bey ve Belediye Reisi Hacıbekir’in Hüseyin Bey iş başındadırlar. Halkın götürdükleri haricinde ki kalan iki vagon mısır İstanbul’a götürülerek Belediye adına satılmıştır.

Mısır’ın kale içerisinde depolama yapılmasının nedeni ekmek yapılması ile alakalı olduğunu tahmin etmek zor değil. Bir savaş sırasında kale düşünce burada mısır olduğunu söyleyecek kimseler yok olup gidince bu bir sır olarak kaldı bence… İlginç olan yıllarca depo olarak kullanılan yerde yeşerme ve küflenmenin oluşmamasıdır. Bu kısım ayrıca bir muamma…

Bu olayları bizzat Babam ve büyüklerimden dinlemiştim. Ayrıca Karaman tarihi kitabında da bu konuda bilmediğim kısımlar için yararlandım.

Kerim Yarınıneli

 

Yorum yapın