Japon Balıkları Hakkında Bilgiler

Japon Balıkları

Japon Balıkları özellikleri nelerdir?
Japon balığı söz konusu olduğunda, bu balığın ortaya çıktığı ana vatanın Çin olduğu söylenebilmektedir. Bu tip balıkların akvaryum tarzı ortamlarda yetiştirilmesi işlemi ilk olarak milattan sonra 970 yıllarında Çin’de Sung hanedanlığında kahverengi bir balık olan Carassius auratusve balığının başka türlerle melezlenmesiyle başlamış ve bu balıklara “gold fish” adı verilmiştir. Günümüzde Japon balığı olarak anılan balıkların ataları bu balıklardır.

Bahsedilen türdeki balıkların üretimine başlandıktan sonra, Japonlar bu işi bir meslek olarak yapmaya başlamışlar ve altın balığını pek çok türle çiftleştirip melez türler üretmişlerdir. Yüzyıllar sonra bu balıklar Japonya’dan tüm dünyaya yayıldığı ve ülkemizde de özellikle evcil hayvan besleme konusunda ilk adım olan japon balığı besleme furyasının devam ettiği söylenebilmektedir.

Değindiğimiz gibi insanların özellikle akvaryum hobisine merak sardığı ilk süreçlerde ilk olarak besledikleri balıklar arasında Japon balıkları yer almaktadır. Etrafımızda sıklıkla gördüğümüz, sokaklarda küçük tezgahlarda dahi satılan küçük fanuslar içerisinde tombul turuncu balıklar, siyah balıklar ve kırçıllı balıklar muhtemelen Japon balıklarıdır.

Normal şartlarda her ne kadar bakılabilir ve sevimli dursalar da, aslında bu balıkları küçük fanuslar içerisinde satışa sunmak çok büyük yanlıştır. Çünkü bu tip bir bakım süreci, Japon balıkları için tamamen ölüme götürücü bir tercih olmakta; yeteri kadar büyüyecek alanları ve dolaşacak alanları olmadığı için kısa sürede hastalanabilmekte ve hatta ölebilmektedirler.

Japon balığının yemlenme özellikleri nelerdir?
Japon balığının beslenme süreçlerinde sıklıkla bu balığın hangi şartlarda bakılması gerektiği ve nasıl beslenmesi gerektiği akvaryumcular tarafından araştırma konusu edilmektedir.  Öncelikle Japon balıklarının asla ve asla küçük fanuslarda yaşatılmaya çalışılmaması gerekmektedir. Sanılanın aksine Japon balıkları ferah alanları, geniş akvaryumları sevmektedir. Bununla birlikte büyük çaplı akvaryumlara koyulan balıklardan her bir tanesi için akvaryuma en az 10 litre su konulması gerekmektedir. Yani 7 tane Japon balığı beslemek istiyorsanız 70 litrelik bir akvaryuma ihtiyacınız olduğu gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır.

Bunun dışında yaşadıkları alan kadar, yaşadıkları akvaryumun filtre sisteminin yeterli olması da Japon balıkları için çok önemlidir. Çünkü Japon balıkları sürekli beslendikleri için aynı doğrultuda sürekli dışkı üretip akvaryumu pisletebilmektedirler. Bu sebepten ötürü Japon balıklarının akvaryumlarında hem iç filtre, hem dış filtre hem de destekleyici filtre bulunması gerekmektedir.

Tüm bu anlatılanlar gerçekleştirildikten sonra, en son yapılacak iş Japon balıklarını gerektiği kadar beslemek olacaktır. Japon balıkları her daim yemeye aç hayvanlar olduklarından ve özellikle doyma hissine sahip olmayan balıklar odluklarından sürekli bir şeyler tüketmeye aç hayvanlardır. Yani siz akvaryuma sabahtan akşama kadar yem atsanız bu balıklar onları yiyeceklerdir. Bu nedenle beslenme miktarlarının iyi öğrenilmesi ve bu miktarların dışına çıkılmaması önerilmektedir.

Japon balıkları 1 günde kaç kez beslenmelidir?
Japon balıkları, her şeyden önce cins olarak çabukça sindirilebilecek gıdalara ve karbonhidrat içeriklerine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu sebepten ötürü akvaryumda vakitlerini çoğunlukla besin arayarak geçirmektedirler.  Bu sürekli arayış içerisindeki halleri onlara enerji kaybettirdiğinden mümkün olduğunca yüksek enerji içeren besinlerle beslenmeleri önerilmektedir.

Ancak bu noktada da, yüksek besin değeri vermesi için proteinli yemlere başvurulursa; balığa verilen proteinler metabolizmalarında yağa dönüşmekte ve bu durum kendilerini ölüme yaklaştırmaktadır. Yani burada yapılması gereken en mantıklı durum, balıklara mutlaka ve mutlaka protein açısından düşük ancak karbonhidratı yüksek değerlerde olan yemlerden verilmesi gerekmektedir.

Yorum yapın

Kerim Usta sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et