Dünyamızdan İlginç Bilgiler
1. Sahip olduğu tüm toprakları göz önünde bulundurursanız, en fazla zaman diliminde toprağı olan ülke Fransa. Ardından gelen ABD 11, Rusya ise 9 zaman dilimini kapsamaktadır.
2. Suların altında kalması en olası ülke Maldivler. Küresel ısınma ile suların yükselmesi en çok Maldivler’i endişelendiriyor. Deniz seviyesinden sadece 1.8 metre yüksekte olan Maldiv halkı dünya üzerinde en alçak seviyeye yerleşim kurmuş.
3. Nauru Nüfusunun %95′inin aşırı kilolu olması sebebiyle, küçük bir ada ülkesi olan Nauru dünyanın açık ara en şişman ülkesi. Obezitenin sebebi bizzat fast food yiyecek kültürünün ülkeye hızlı bir giriş yapması.
4. Guam Guam’da doğal kum yerine mercan bulunduğu için, ada insanı yollarını dışarıdan kum ithal ederek yapmak yerine mercan + yağ karşımından elde ettikleri bir asfalt ile kaplamaktadır.
5. Falkland Ada’sı üzerinde yaşayan 3.000 kişiye karşılık adada yaklaşık yarım milyon koyun bulunuyor. Adanın en büyük ticaret metasının yün olduğunu sanırız söylemeye gerek yok.
6. Mısır M.Ö. 3100 yılında elde ettiği egemenliği ile dünya üzerindeki ilk egemen devlettir.
7. Kanada 3 milyonun üzerindeki göl Kanada’nın %9′unu kaplamaktadır ve dünya üzerinde bulunan tüm göllerin %60′ından fazlası Kanada sınırları içerisinde yer almaktadır.
8. Moğolistan dünya üzerinde insan en az olduğu ülke. İnsanların en kalabalık olduğu Hong Kong’da bu oran 1.5 KM2 düşen kişi sayısı 340.000.
9. Rusya dünya üzerinde ordusunda en çok tank bulunan ülkedir. Ancak çoğunun teknolojisi eskimiştir. ABD çok daha gelişmiş teknolojisi ile Rusya’yı geride bırakmıştır.
10. Suudi Arabistan gibi geniş toprakları olan bir ülkede herhangi bir şekilde akar su bulmak olası değildir. İçme suyu deniz suyunun arıtılmasından ve yer altı kaynaklarından temin ediliyor.
11. Nijer, genellikle dünyanın en genç ülkesi. Neredeyse nüfusun yarısı ergenlik dönemindedir (%49).
12. Hindistan, hemen hemen her kategoride dünya üzerinde en çok çeşitliliği barındıran ya birinci ya da ikinci ülkedir.
13. En hızlı azalan nufüs Ukrayna. Ukrayna’nın bugün ile 2050 arasında nüfusunun %30 azalması beklenmektedir.
14. En çok vatandaşı yurt dışında yaşayan ülke Malta. Yaşanan sert ekonomik krizlere yüksek doğum oranının da eşlik etmesi neticesinde Malta ciddi boyutta göç vermiştir. Bu sebeple bugün çok sayıda Maltalı hayatını ülkesinin dışında sürdürmektedir.
15. Her ne kadar Vatikan, Monaco’dan daha küçük olsa da Monaco gibi üzerinde kalıcı oturma iznine sahip kimse olmadığı için Monaco kalıcı oturma iznine sahip kişilerin yaşadığı en küçük ülkedir.
16. Neredeyse tamamı balta girmemiş ormanlarla kaplı ülke Surinam. Topraklarının %91′i balta girmemiş ormanlarla kaplı Surinam’ın yarım milyonluk nüfusu ülkenin sahil kesimlerinde yaşamaktadır. Nüfusu %5′i, iç bölgelerde yaşamlarını sürdürmektedir.
17. Neredeyse hiç ağaç bulunmayan ülke Haiti. Surinam’ın aksine, skalanın öteki ucunda Haiti bulunur. Ormanları öylesine hunharca yok edilmiştirki uydu görüntülerine baktığınızda Dominik Cumhuriyeti ile arasındaki sınırı çok rahat ayırt edebilirsiniz.
18. Hiç çiftlik bulunmayan en büyük ülke Singapur. Her ne kadar dünya üzerinde ekonomik olarak bir anlam ifade eden tarım faaliyeti yürütmeyen küçük uluslar olsa da (mesela Vatikan) Singapur bu şehir ülkelerin en büyüğüdür.
19. En çok dilin konuşulduğu Papua Yeni Gine. Resmi dil İngilizce olsa dahi, sadece %1-2′si İngilizce konuşmaktadır. Dünyada en çok dilin konuşulduğu ülke olan Papua Yeni Gine’de 820′nin üzerinde dil konuşulmaktadır.
20. Kanada açık ara dünyanın en eğitimli ülkesidir. Ardından %45 ile İsrail %44 ile Japonya gelmektedir.
21. Çöl ülkesi Libya. Ülkenin %99′u çölle kaplı olan Libya dünyanın en kurak yerlerinden biridir öyle ki ülkeni bazı bölgelerine on yıllardır tek damla yağmur düşmemiştir.
22. Barışa hasret ülke Somali. Her ne kadar son üç yıldır bu unvanı Irak ele geçirmiş olsa da, Global Barış İndeksine göre Somali bu unvanı kolay bırakacak gibi görünmüyor.
23. Dünyanın akciğeri olan ülke Rusya. Dünyadaki ormanların yaklaşık %25′i Sibirya’da bulunur ki bu alan ABD’den daha büyüktür. Bu ormanlar Rusya’yı dünyanın en büyük oksijen üretim merkezi haline getirmektedir.
24. Dünyanın en büyük afyon üreticisi Afganistan. Dünyadaki afyon üretiminin %95′i bu ülkede olmaktadır. Amerika’nın 10 yıldır bu ülkede konuşlanıyor olması bile bu üretimi azaltamamıştır.
25. Hapishanede en fazla insan bulunan ülke ABD. ABD’de hapiste bulunan 2.2 milyon kişi, dünya nüfusunun yaklaşık %4′ünü temsil ediyor. Bu oran dünyadaki toplam insan sayısının %25′ine denk geliyor. ABD’yi 1.5 milyon Çin, 870.000 ile Rusya izliyor.
- Yeşil Kahveyi Biliyormusunuz? - 2 Aralık 2023
- Seni Çok Özledim Ey Yar - 18 Ekim 2023
- İmam Gazali’nin İlahi Aşk Tarifi - 13 Ekim 2023