Hacamat Nedir?

Hacamat İki omuz arasından, belden, kalp karşısından, bacaklardan, sırttan, başın arka tarafından veya vücudun herhangi bir yerinden tedavi maksadıyla şişe, bardak, veya boynuzla etle deri arasındaki kirli kanları, iltihapları, sarı suları vb. aldırmaktır.
Peygamberimiz (s.a.s)’in tavsiyelerinden ve bizzat tatbik ettiği sünnetlerindendir.
Hacamatta maksat, derinin altındaki akıcılığı olmayan pıhtılaşmış kirli kanı ve dokular arasındaki sıvıda biriken atıkları dışarı atmak ve kanın rahatça dolaşmasını sağlamaktır.
Hz. Muhammed (s.a.v) Efendimiz, bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir Haccam’a başından kan aldırmak suretiyle hacamat yaptırmış ve şöyle buyurmuştur:
“Hacamat (kan aldırma) sizin için en iyi tedavi yollarından biridir.”(Buharı, Tıb 13; Müslim, Musa kat 62, 63)

İbn Abbas, Resulullah’ın Miraç gecesinde, meleklerden oluşan bir cemaate her uğrayışında kendisine meleklerin,
“ Ya Muhammed ! Ümmetine  hacamat olmalarını emret!” dediklerini nakleder.
(Tirmizi, Tıb, 12; İbn Mâce, Tıb, 20; Ahmed b. Hanbel, I, 354)

Hacamat İki sebepten dolayı olunur;
1-) Sünnet için: Yani herhangi bir kişide bir hastalık rahatsızlık olmayıp sadece Efendimizin sünnetini yerine getirmek için yaptırılır. Bunun için en faziletli günler tercih edilirse daha evla olur. İlk bahar, sonbahar ayları ve hicri ayın tek günleri 15_17_19 vb. gibi…
2-) Hastalık için: Peygamber efendimiz (s.a.v) Hadisi Şerifte
”Sizin Başınıza bir hastalık, geldiğinde hemen hacamat olun” buyurmuştur. Hastalık için yapılan hacamatta sadece hacamat yapılmayan günler dikkate alınır. İlk bahar son bahar vs. gözetilmez.

hacamat. net ve turkiyehacamat. com’dan yararlanılmıştır.

Yorum yapın