Çolpan İlhan Hayatını Kaybetti


Çolpan İlhan Hayatını Kaybetti

Sanatçı Çolpan İlhan 78 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.Bir döneme imza atan Çolpan İlhan, merhum Sadri Alışık’ın eşi, şair Attilâ İlhan’ın kızkardeşiydi. Kültür Bakanlığı tarafından 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilen İlhan, Sadri Alışık Kültür Merkezi’nin de kurucusuydu.

ÇOLPAN İLHAN KİMDİR….?
Çolpan İlhan (d. 8 Ağustos 1936, İzmir ö. 25.07.2014 ), Türk tiyatro ve sinema sanatçısı.Lise eğitimine Balıkesir Lisesi’nde başladı[1]. Daha sonra Kandilli Kız Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Belediye Konservatuarı’nda tiyatro bölümünü ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünden mezun oldu.. Bu sırada akademideki arkadaşları ile birlikte “Akademi Tiyatrosu” adıyla bir tiyatro grubu kurdu ve oyunlar hazırladı. Bu sırada gelen bir teklifle 1957 yılında ilk sinema filmi Kamelyalı Kadın’da başrol oynadı.aynı yıl içinde Küçük Sahne’de Münir Özkul ve Uğur Başaran ile “Sevgili Gölge” adlı oyunla ilk profesyonel oyununu oynadı.

Üç sezon Küçük Sahne’de tiyatrolarda rol aldıktan sonra bu tiyaronun dağılması ile Oda Tiyatrosu’nda Müfit Ofluoğlu ile Sabahattin Kudret Aksal’ın “Tersine Dönen Şemsiye” sini sahnedi. Daha sonra Kent Oyuncuları ile Güner Sümer’in “Yarın Cumartesi”‘nde oynadı. Kenterler ile de “Baharın Sesi”, “Nalınlar” ve “Aptal Kız”‘da sahne aldı. Bir süre sonra oğlu Kerem’in doğması ile tiyatroya ara verdi. 1960’ların ortasında sinema filmleri ile sanat yaşantısına geri döndü ve 300’e yakın filmde rol aldı. 1970’lerin sonlarına kadar sürekli filmlerde başrollerde oynayan İlhan sonra sinemadan koptu ve moda çizimleri yapmaya yoğunlaştı.

Çolpan İlhan, şair Attilâ İlhan’ın kızkardeşi, sinema sanatçısı Sadri Alışık’ın eşi ve oyuncu Kerem Alışık’ın annesidir. Kültür Bakanlığı tarafından 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilen oyuncu, Sadri Alışık Kültür Merkezi’nin kurucusudur.

Filmografi

Yanık Koza (2005-2006) (TV Dizisi)
Yeşil Işık (2002)
Dansöz (2001)
Tatlı Hayat (2001) (TV Dizisi)
Ağaçlar Ayakta Ölür (2000) (TV Dizisi)
İlk Aşk (1997) (TV Dizisi)
Seni Kalbime Gömdüm (1982)
Aşk-ı Memnu (1974-1976) (TV Dizisi)
Talihsiz Yavru Fatoş (1970)
Galatalı Fatma (1969)
İki yetime (1969)
İnleyen Nağmeler (1969)
Kaldırım Çiçeği (1969)
Sonbahar Rüzgarları (1969)
Cemile (1968)
Hicran Gecesi (1968)
Kaderin Cilvesi (1967)
Ağır Suç (1967)
Ağlayan Kadın (1967)
Akşamcı (1967)
Marko Paşa (1967)
Sinekli Bakkal (1967)
Yıkılan Gurur (1967)
Zehirli Hayat (1967)
Sokak Kızı (1966)
Kolejli Kızın Aşkı (1966)
Allahaısmarladık (1966)
Boyacı (1966)
El Kızı (1966)
İdam Mahkumu (1966)
Kenar Mahalle (1966)
Kıskanç Kadın (1966)
Namus Kanla Yazılır (1966)
Siyah Gül (1966)
Turist Ömer Almanya’da (1966)
Turist Ömer Dümenciler Kralı (1965)
Seven Kadın Unutmaz (1965)
Ekmekçi Kadın (1965)
Şakayla Karışık (1965)
Berduş Milyoner (1965)
Bir Garip Adam (1965)
Kocamın Nişanlısı (1965)
Komşunun Tavuğu (1965)
Tamirci Parçası (1965)
Yankesicinin Aşkı (1965)
Zennube (1965)
Ahtapotun Kolları (1964)
Şu Kızların Elinden (1964)
Turist Ömer (1964)
Barut Fıçısı (1963)
Bütün Suçumuz Sevmek (1963)
Kamil Abi (1963)
Korkusuz Kabadayı (1963)
Temem Bilakis (1963)
Zorla Evlendik (1963)
İkimize Bir Dünya (1962)
Sonbahar Yaprakları (1962)
Ver Elini İstanbul (1962)
Allah Cezanı Versin Osman Bey (1961)
In der Hölle ist noch Platz (1961)
Aşkın Saati Gelince (1961)
Cumbadan Rumbaya (1961)
Avare Mustafa (1961)
Sepetçioğlu (1961)
Hayatım Sana Feda (1959)
Kalpaklılar (1959)
Şeytan Mayası (1959)
Yalnızlar Rıhtımı (1959)
Zümrüt (1959)
Asi Evlat (1958)
Bir Şoförün Gizli Defteri (1958)
Yaşamak Hakkımdır (1958)
Ak Altın (1957)
Kamelyalı Kadın (1957)

Paylaşabilirsiniz
Avatar

Yazar Ergunca

Herkes Cennete Gitmek İster ama Hiç Ölmeden Cennete Gidilir mi?

“Çolpan İlhan Hayatını Kaybetti” için bir yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir