Çocuğum İçin Hangisi Doğru?

Kategori: Kişisel Gelişim Konuları | 0

Çocuğum İçin Hangisi Doğru?

AĞZI OLAN KONUŞUYOR, KALEMİ OLAN YAZIYOR ! ÇOCUĞUM İÇİN HANGİSİ DOĞRU ?

  • ‘ Öyle oturma omurgasına zarar verirsin , Allah korusun sakat kalır ! ‘
  • ‘ Niye huzursuz bu çocuk aç mı acaba az daha emziriver .’
  • ‘ Geçen gün bir yazı okudum çocuğun ayağından öpersen narsist olurmuş . ‘
  • ‘ Boşver o yazıyı ya ben geceleri de bağladım bez çocuk gül gibi tuvaletini öğrendi . ‘
  • ‘ Valla ben hiç öle yasaklar koymadım çocuğum gayet de sağlıklı. ‘

Toplum olarak sahiplenme içgüdümüzden , biraz da eleştirmeyi-yargılamayı seven yapımızdan dolayı yeni anne- baba olan kişilere tavsiye ve önerilerimiz hiç bitmez. Yeni anne baba ise karşılaştıkları yeni sorunlar karşısında kimin söylediklerine uyacaklarını, hangi yöntemin daha doğru olduğunu dahası hangi okudukları yazının doğru olduğunu kafalarında sorgularken , bir de bakmışlar daha müdehale etmeden yorulmuşlar ve pes etme aşamasına gelip en kolay yöntemi denemeye karar vermişler. Hal böyle olunca tabi ki bebeklikte başlayan bazı aksaklıklar çocukluk ve ergenlik dönemine kadar katlanarak büyüme riski ile karşı karşıya kalabilir. En iyi ihtimalle anne baba , karşılaştıkları bilgi kirliliği ve kafa karışıklığı sebebi ile tedirgin bir şekilde sorunla baş etmeye çalışmış olabilirler.
Ben bu yazımda sizlere bu bilgi kirliliği ve kafa karışıklığı ile nasıl baş edebileceğinizi aktarmaya çalışacağım.

OKUDUĞUNUZ BİLGİNİN NEDEN VE NİÇİNLERİNİ ÖĞRENMEYE ÇALIŞIN.

İnternetin yaygınlaşması ile bir çok bilgiye kolayca ulaşır olduk. Tartışma forumlarından tutun da sosyal medyadaki hesaplara kadar bir çok platformda bilgiler paylaşılıyor. Ancak bazı konularda sağlık ve psikoloji otoriteleri bile ortak paydada buluşamaz. Farklı ekoller ve görüşler nedeniyle aynı konuya birden farklı uzman görüşü ortaya çıkar. Bu görüşler özellikle kişisel blog ve sosyal medya hesaplarını takip ediyorsanız, kişisel deneyimlerle de şekillenerek bazen doğruluk çizgisinden uzaklaşabilir. Bilginin neden ve niçinini araştırmak, uzmanların neden farklılaştığını öğrenmek işe yarar. Böylelikle size en yakın düşünen uzmanın fikirleri doğrultusunda hareket edebilirsiniz.

GÜVENİLİR KAYNAKLARDAN BİLGİ EDİNİN.

Okuduğunuz bilgilerin güvenilir kaynaklar olmasına dikkat edin. Uzman kişinin özgeçmişine ulaşabiliyorsanız mutlaka bilgi edinin ve size verdiği bilgiler ile ilgili eğitiminin olup olmadığını sorgulayın. Eğer uzman olmayan bir kişi ile karşı karşıyaysanız, en azından fazla iddialı olmayan, verdiği bilgilerin kişisel deneyimi olduğunu vurgulayan kişiler daha güvenilirdir diyebiliriz.

SORUN ANINDA DEĞİL, ÖNCESİNDE ARAŞTIRMA YAPIN

Eğer dönemsel olarak bir değişiklikten geçecekseniz, örneğin tuvalet eğitimi , okula başlama ya da kardeşin olması vb, bu dönem daha yaklaşmadan araştırma yapmaya başlayın ve sadece internet kaynaklarını kullanmak yerine bu konuda yazılmış kitaplar okuyun. Böylelikle son dakika sorunla baş etmeye çalışırken bir yandan hızla karar vermek zorunda kalmazsınız.

BÜTÜN BUNLAR ZOR GELİYORSA BİR UZMANDAN DÜZENLİ DANIŞMANLIK ALIN

Uzmanlar sadece içinden çıkılamayacak sorunlarla karşı karşıya kaldığımızda değil, sorunların önlenme aşamasında da bizlere yardımcı olabilirler. Özellikle çocuğun psikolojik gelişiminde önlem amaçlı danışmanlık almak , sonradan telafi ve tedavi etmek yerine çok daha başarılı sonuçlar verir. Güvendiğiniz bir uzmandan belli aralıklarla danışmanlık alarak , kafanızdaki sorulara yanıt arayın.

İÇ GÜDÜLERİNİZİN SESİNİ DUYAMAYACAĞINIZ KADAR BİLGİ KİRLİLİĞİNE VE YORUMLARA İZİN VERMEYİN.

Anne baba olarak çocuğunuzu en iyi tanıyan kişiler sizlersiniz. İç güdülerinize her zaman kulak verin ve özellikle çevrenizden yapılan yorumlara kapılarak ilerlemeyin. Anne babalık bir denge işidir ve bu dengeyi bozmadan ilerlemek için size yapılan fazla müdehaleleri ya da internetteki fazla bilgi kirliliğine kapılmanızı önlemeye çalışın.

Hülya Soğucak  Deniz- Psikolog / Bebek-Çocuk ve Ergen/Antalya

Takip Et Kerim Usta:

Herkesin bir yaşama nedeni var. Benimkiyse, bir "Sevda"...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir