Canlıları Mumyalayan Göl: Natro Gölü

Natron Gölü

Natron Gölü, Tanzanya’nın kuzeyinde, Kenya sınırında yer alan bir tuzlu göldür. Göl, Ewaso Ngiro nehrinin yanı sıra mineral açısından zengin kaplıcalarla beslenir. Gölün suyu çok alkali ve sıcaktır. Göldeki buharlaşma sonucunda natron adı verilen doğal sodyum karbonat ve trona mineralleri birikir.

Bu mineraller, gölde veya çevresinde ölen canlıların cesetlerini mumyalayarak korur. Göl, flamingolar ve diğer kuşlar için önemli bir üreme alanıdır. Göl, 2001 yılında Ramsar Sözleşmesi ile uluslararası öneme sahip bir sulak alan olarak ilan edilmiştir.

Natron Gölü’nde yaşayan hayvanlar arasında en bilineni flamingolardır. Göl, flamingolar için önemli bir üreme alanıdır ve her yıl yaklaşık 2,5 milyon flamingo gölde yumurtlar. Flamingolar dışında, gölde bazı balık türleri, omurgasızlar ve algler de bulunur. Gölün suyu çok sıcak ve tuzlu olduğu için, diğer hayvanlar için yaşamaya uygun değildir.

Gölde veya çevresinde ölen hayvanların cesetleri, göldeki sodyum karbonat ve trona mineralleri tarafından mumyalanır. Bu nedenle, gölde taşa dönüşmüş gibi görünen hayvanlar vardır. Bu hayvanlar, bazı fotoğrafçılar tarafından çekilmiş ve internette yayılmıştır.

Natron Gölü’nün etrafında, gölün sularının aşındırıcı etkisine dayanabilen bazı bitkiler vardır. Bunlar arasında tuzlu su ve tatlı su bataklığı bitkileri, su yosunları, çalılar ve otlar sayılabilir. Gölün kıyısında yer alan bataklık bitkileri, göldeki canlıların beslenmesine ve üremesine katkı sağlar.

Gölün yüzeyinde bulunan alkali tuz tortusu, tuzla beslenen mikroorganizmalar tarafından kızıl ve pembe renklere bürünür. Gölün çevresindeki bitki örtüsü, gölün oluştuğu Büyük Rift Vadisi‘nin iklimi ve coğrafyası ile de ilişkilidir.

Konu kaynaklarıyla beraber Kerim Yarınıneli tarafından yeniden güncellendi. 21/02/2024

Kaynak:

Ergunca
Ergunca tarafından yazılan son yazılar (Hepsi)

Yorum yapmaya ne dersiniz?