Atatürk’ün Sanat Hakkında Görüşleri
Atatürk, sanat ve sanatçıya büyük önem veren bir lider ve devrimciydi. Sanatın bir milletin medeniyet seviyesini yükselten, hayatı güzelleştiren ve insanlığı ilerleten bir unsur olduğunu savunuyordu. Sanatın ve sanatçının değerini bilen ve destekleyen bir lider olarak, Türk milletinin sanat sevgisini ve yeteneğini canlandırmış ve gelecek nesillere aktarmıştır. Sanatçıları da toplumun öncüleri, ışık saçanları ve yaratıcıları olarak görüyordu. Atatürk’ün sanat hakkında söylediği birçok özlü ve etkileyici söz vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki, o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.
- Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.
- Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz.
- Bir milletin sanat yeteneği, güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.
- Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.
- Dünyada medeni olmak, ilerlemek ve olgunlaşmak isteyen herhangi bir millet mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir.
- Güzel sanatlara da alakanızı yeniden canlandırmak isterim. Ankara’da bir konservatuar ve Temsil Akademisi kurulmakta olmasını zikretmek, benim için bir hazdır. Güzel sanatların her şubesi için Kamutayın göstereceği alaka ve emek, milletin insani ve medeni hayatı ve çalışkanlık veriminin artması için çok etkilidir.
- Güzel sanatlarda başarı; bütün inkılapların başarılı olduğunun en kesin delilidir. Bunda başarılı olmayan milletlere ne yazıktır. Onlar bütün başarılarına rağmen medeniyet alanında, yüksek insanlık sıfatıyla tanımaktan daima yoksun kalacaklardır.
- Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatı ile yer almaktan ilelebet mahrum kalacaktır.
- Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Bu yapılmaktadır. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk Musikisidir.
- Sanat güzelliğin ifadesidir… Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık… olur.
- Sanatkar, toplumda uzun mücadele ve gayretlerden sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır.
- Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
- Yüksek bir insan topluluğu olan Türk Milleti’nin tarihi bir özelliği de, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir.
Bir yanıt yazın