İven Kız Ere Varmaz, Varsa da Baht Bulmaz

İven Kız Ere Varmaz, Varsa da Baht Bulmaz

İven Kız Ere Varmaz, Varsa da Baht Bulmaz

Atasözü anlamını bulabilmek için cümle içinde geçen kelimelerin anlamlarını tek tek bulalım.

  • İven: Acele eden
  • Ere varmak: Bir erkekle evlenmek
  • Baht: Gelecekteki olayları kaçınılmaz bir biçimde belirleyen ilahi iradenin insan ve toplum için çizdiği yaşayış biçimi, kader, talih, şans.

Bu durumda :

Devamını Oku…

Deyimler ve Deyimlerin Yazılış Kuralları

Deyimler ve Deyimlerin Yazılış Kuralları

Deyimler ve Deyimlerin Yazılış Kuralları

Deyimler ayrı yazılır ve sözcüklerin yerleri değiştirilmez. Çoğunlukla benzetme ve söz sanatları ile oluştukları için genel kural niteliği taşımazlar. En az iki kelimeden oluşurlar ve çoğunlukla sözcük anlamları haricinde ayrı bir anlam belirtirler.

Aşağıda verilen örneklerden açıklaması sitede yayımlananları link olarak işaretledim. Tıklayarak anlamlarına bakabilirsiniz. Bütün deyimler harf sırasına göre sıralama yapılmıştır. Linki verilmeyen deyimlerimizin  açıklamaları fırsat buldukça yapılacak ve konu içeriği aralıklarla güncellenecektir.

Deyimlerden Örnekler:

Altı Kaval üstü Şeşhane Deyiminin Anlamı

Altı Kaval üstü Şeşhane Deyiminin Anlamı

Altı Kaval üstü Şeşhane

Bu deyim halk arasında “Altı Kaval üstü Şişhane ” olarak ta kullanılmaktadır. Parçaları birbirine uymayan aparatlara veya giyim kuşamı uyumsuz kıyafetleri giyenlere “Altı kaval,Üstü Şeşhane” deyimi kullanılır. Türk Dil Kurumu  anlam olarak “giysilerini birbirine uygun düşüremeyen, yakıştıramayanlar için söylenen bir söz” diye belirtmektedir.

İstanbul’un ilçelerinden Şişhane’ye eskiden Şeşhane denilirdi. Kelime anlamına bakacak olursak ‘şeş‘ altı demektir. “hane” ise imalat yapılan işlerin sonuna her zaman getirilirdi. Kahvehane, dabakhane ,yemekhane gibi… Şeş (Altı) tüfek ve toplardaki yiv sayısını belirtmektedir. Yivsiz top ve tüfeklere içi düz olduğu için kaval tipi denilir ve bu toplarda toplarda sadece  gülle kullanırlardı.

Daha sonra ise yiv icat edilerek topların içine mermiler yerleştirildi. Bunun sonucu olarak yivlerin meydana getirdiği ivme sayesinde mermiler toplardan daha uzun mesafelere eriştiler. Kısacası bu yivli top ve tüfeklerde altı adet yiv bulunduğundan imal edilen yere de Şeşhane denilmiştir.

Söylenenlere göre, kaval tipi top ile yivli topu birleştirerek bir deneme yapılmak istenir. Etraftakiler her iki silahın birleştirilmesinin iyi olmayacağını söyleyerek uyumsuzluğu bu deyimle anlatırlar.

Günümüzde birbirine yakışmayan, parçalara, aparatlara, giyim kuşama “Altı kaval ,üstü şeşhane” deyimi sıklıkla kullanılır.

Ağacın Meyvesi Olunca Başını Aşağı Salar

Ağacın Meyvesi Olunca Başını Aşağı Salar - Atasözünün Anlamı

Ağacın Meyvesi Olunca Başını Aşağı Salar

Bu atasözünün anlaşılabilmesi için meyveli ve meyvesiz ağaçları karşılaştırmak gerekir. Meyvesiz ağaç dalları yukarıya doğru yükselirken, meyveli ağaçların dallarının ise meyvelerin ağırlığı sebebiyle  aşağı doğru sarktığını görürüz. Atalarımız doğada gördükleri bu tür  olayları kişisel gelişim için bir çok defalar örnek almışlardır.

Devamını Oku…

Allah’ın İsmi ile Anılan Atasözleri

Allah'ın İsmi İle Anılan Atasözleri

Allah’ın İsmi ile Anılan Atasözleri

  • Allah doğrunun yardımcısıdır

Yüce Allah, insanlara neyin eğri, neyin doğru olduğunu kitapları ve peygamberleri vasıtasıyla göstermiştir. Onun yap dediğini yapan, yapma dediğini yapmayan doğru yoldadır. Onun istediklerini yerine getiren, haram kıldığı şeylerden kaçınan, onu bunu aldatmayan, yalan söylemeyen, doğruluktan sapmayan kişiye Allah yardım eder; o kişi her işte başarı sağlar, kötülük görmez, zarara da uğramaz. O hâlde doğruluktan şaşmamalıdır.

  • Allah gümüş kapıyı kaparsa altın kapıyı açar

İşleri kötü giden kişi Allah`tan umut kesmemelidir. Rahmeti bol olan Yüce Allah, kimseyi rızksız koymaz. Allah`ın bir sebeple bizi içine düştüğümüz kötü durumdan çıkarıp, daha iyi ve güzel bir duruma kavuşturacağına inancımız tam olmalıdır.

Devamını Oku…

İlk Göz Ağrısı Deyiminin Anlamı

İlk Göz Ağrısı Deyiminin Anlamı

İlk Göz Ağrısı

Eskiden savaşlar o kadar çok olurmuş ki Anadolu’nun hemen her köyünden, cephede savaşan bir asker olurmuş… Elbette  bu askerlerin geride bıraktığı anaları, kardeşleri, hanımları, nişanlıları, sevgilileri olurdu.

Geride kalanlar vatanını, dinini korumak için savaşan yiğitleriyle gurur duyarlar ama içten içten gözyaşı dökerlerdi. Bu gözyaşları, gözpınarlarını kurutup ta gözleri çapaklandırmaya başlayınca dayanılmaz bir ağrı vermeye başlarmış…

Devamını Oku…

İğne Islatma Uygulaması Nedir?

İğne Islatma Uygulaması Nedir?

İğne Islatma Uygulaması Nedir?

Eski zamanlarda  yaşayan  atalarımız bir ocağa veya yatıra gitmeden önce test yaparlardı. Hastalığı, ağrısı, sancısı veya burada anlatamayacağım çeşitli sorunları olan kişi, bu sorunları gidereceğine inandığı her yatır veya ocak için bir iğne seçerdi. Bu iğnelerin her biri işaretlenir ve toplu olarak bir su kabına atılırdı. Su dolu kapta 2-3 gün bekletilen iğneler takip edilir ve ilk küflenen iğne hangi yatır veya ocağa ait ise oraya gidilirdi. İşte bu suya iğne atılarak gideceği yatır veya ocağı seçme işine iğne ıslatma denilirdi…

Devamını Oku…

Bıldırcının Beyliği Arpa Biçimine Kadardır

Bıldırcının Beyliği Arpa Biçimine Kadardır Anlamı

Bıldırcının Beyliği Arpa Biçimine Kadardır Anlamı:

Bu atasözü halk arasında “Bıldırcının Beyliği Arpa Biçilene Kadardır” diye de bilinmektedir. Atasözünü anlayabilmek için bıldırcını ve doğadaki yaşam şeklini bilmek gerekir.

Bıldırcın tavuksu hayvanların en küçüğüdür. Bu nedenle uzak mesafeler gidemez. Bıldırcınlar; tarım alanları, çayırlar, bozkır ve yarı çöllerde bulunurlar. Besinleri taneli tahıllar, ot tohumları, bitkiler, böcekler, kurt, tırtıl, karınca ve küçük salyangozlardır. Yavrularını hayvansal besinler ile besledikleri için çabuk gelişirler. Bıldırcınlar küçük oldukları için ekinler arasında  korunaklı rahat bir yaşam sürerler. Bu rahatlık ekinlerin biçilmesi ile aniden sona erer. Artık kendilerini saklayan  ekinler ortadan kalkınca açıkta yavrularıyla beraber korumasız bir şekilde kalırlar. Bunu fırsat bilen avcılar tarafından rahatça avlanırlar.

Devamını Oku…

Deli Hakkında Atasözü ve Deyimler

Deli Hakkında Atasözü ve Deyimler

Deli Hakkında Atasözü ve Deyimler

  • Devletli ile deli bildiğini işler(Atasözü) Yüksek rütbeliler, deliler, kimsenin sözünü dinlemez, akıllarına geleni yaparlar.
  • Bir deli kuyuya bir taş atar, kırk akıllı çıkaramazmış(Atasözü) Bir insan bazen akla ve mantığa sığmayan bir iş yapar; yapılan iş, hiçbir kurala uymadığı için pek çok akıllı insan bunu düzeltmeye çalışır, fakat başaramaz.
  • Deli arlanmaz, soyu arlanır(Atasözü) Densizce, delice iş yapanlar yaptıklarından utanacak durumda değillerdir ama ailesi, yakınları onların davranışlarından üzüntü duyarlar, utanırlar.
  • Deli dostun olacağına akıllı düşmanın olsun(Atasözü) Akılsız kimse iyi niyetli olsa dahi yaptığı işin ne gibi kötü sonuçlar doğuracağını hesap edemediğinden dostuna bilmeyerek fenalık edebilir, akıllı düşmanın yapacağı kötülükse akıl yoluyla sezilir ve gereken tedbir alınabilir.
  • Adı deliye çıkmak(Deyim) Deli olmadığı hâlde deli olarak tanınmak.

    Devamını Oku…

Baldırı Çıplak Deyiminin Anlamı

Baldırı Çıplak Deyiminin Anlamı

Baldırı Çıplak Deyimi

Bu deyimi anlayabilmek için öncelikle “baldır” kelimesinin anlamını bilmek gerekir. Baldır, bacağın dizden ayak bileğine kadar olan ve incik olarak da bilinen vücudumuzun bir bölümüdür. “Baldırı çıplak” deyimi Türk dil Kurumu sözlüğünde, “ayak takımından, işsiz, serseri kimse” olarak tarif edilmektedir.

Halk arasında çok fazla malı mülkü, parası olmayan kişileri tarif ederken bu deyim azda olsa kullanılmaktadır. Ayrıca gereğinden fazla açık giyinen kadınlara da bu deyimin kullanıldığı görülmektedir.

Devamını Oku…

1 2 6