Bit Hakkında Bilgi

Bit Hakkında Bilgi

Bit:

Bitler insanlara sirayet ettiklerinde utanç verirler. Bunun nedeni insanlarımızın, bitin pislik sonucu, yada temizlenmeme sonucu sirayet ettiklerini düşünmeleridir. Bit temizliğin az olduğu yerlerde yaşamayı tercih eder. İnsanlara hastalık bulaştıran bu böcek ile uğraşmak ve onu yok etmek oldukça zordur. Bitler asalağı olduğu konakçısının kanından beslenir ve yaşamını sürdürür. Bitler konakçısın üzerinden günden 3 – 10 defa kan emer. Bit in bulunduğu canlıda sürekli iştahsızlık, kaşınma ve halsizlik olur çünkü bit o canlının kanını sürekli emmekte ve o canlıyı yormaktadır. Bit in ısırdığı bölgede iltihaplanma ve morarma olur. Bitler yumurtlama yoluyla çoğalırlar.

  • Bitlerin Yapısı

Alttan ve üstten basık halde, toplu iğne başı büyüklüğünde hayvanlardır. Başları çok ufak, karın bölgeleri ise diğer bölgelerine nispeten çok büyüktür. Küçük kısa ve güçlü 6 adet ayağı vardır, kanatları yoktur. Hareketleri çok ağır ve hantaldır.

Bit yaşamını ve beslenmesini sürdürmek için mutlaka bir konakçı seçer. Konağı olmadığı zamanlarda 3 gün boyunca yaşamlarını sürdürebilirler. asalak halinde yani bir konakçı üzerinde se 1 ay kadar bulunurlar. Saç biti, kasık ve koltuk altı biti ve vücut biti olarak bulundukları ve yaşadıkları bölgelere göre farklı isimler alır ve bu bitler genellikle farklı türler olur.

  • Bit Nasıl Bulaşır ?

Bitler insanlara birkaç yol kullanarak geçebilir : Bit insana ev hayvanları, sokak hayvanları, kuşlar ve kediler vasıtasıyla geçebilir. Bunun yanında insandan insana geçen bitler de vardır. İnsandan insana geçen bit ya bir ortak eşyayı kullanmıştır ya da bir ortak giysi üzerinden geçmiştir. Kalabalık ortamlarda da insandan insana bulaştığı olur..

Bit çeşitleri:

Saç Biti (Baş Biti): Saç biti insanların saçları içinde barınan beyaz veya gri renklerde görülebilen hayvancıklardır. Asalak olarak üzerinde yaşadıkları canlının kanını emerek yaşarlar, saç bitleri kafa derisinden kan emerek yaşamını sürdürür. Saç bitleri kulak diplerinde ve başın arka tarafında barınmayı tercih ederler. Saç biti saç köklerinden günde4-9 defa kan emer bu bitlerden normal yıkanma ile kesinlikle kurtulamayız.

Saç bitlerinden kurtulmak için, bu parazitler için özel hazırlanmış bit ilacı kullanılır ve yine bu canlıların temizliği için üretilmiş taraklar vasıtasıyla bu bitler ayıklanır. Bitlerin yumurtalarına sirke denir. Saç bitleri, sirkelerini saç kılları üzerine yapıştırırlar. Baş bitleri insandan insana, tokalaşma esnasında veya bitli bir şapkanın giyilmesi nedeniyle geçebilir. Ev ortamında veya giysilerde saklanabilirler.

Kıl Biti (Kasık Biti): Kasık biti ya da vücut biti olarak da bilinir. Kasık, koltuk altı veya sakalda barınır ve yine bu bölgelerdeki deriden kan emerek beslenir. Bu bitler, kıl kökünde vücut içine gömülü haldedirler.

Elbise Biti (Vücut Biti): Elbise biti insanların kılsız tüysüz bölgelerinde insandan direk kan emerek beslenir. Elbise biti kan emdikten sonra elbiseler içinde gizlenerek saklanırlar. Yumurtasını elbiselerde dikiş aralarına, kıvrımlara ve katlanmış kısımlarına bırakırlar. Bu bitler sadece üzerimizde değil aynı zamanda yatak içlerinde ve ev eşyaları içine de gizlenebilirler.

Diğer bit çeşitleri:

  1. Köpek biti,
  2. At biti,
  3. Kedi biti
  4. Ağaç biti ..
  • Bitlerin Bulaştırdığı Hastalıklar ve Zararları

Bitlerde pireler gibi ve diğer haşereler gibi sürekli konakçı değiştirdiğinden dolayı bir konakçının hastalığını ötekine bulaştırır. Bitlerin ısırmasında vücut kaşınır ve kaşıntı şekil olarak uyuza benzer. Bitler insana şu hastalıkları bulaştırırlar:

  1. Humma mikrobu,
  2. Tifüs mikrobu,
  3. Deri döküntüleri,
  4. Lezyonlu ve iltihaplı akneler
  5. Ayrıca bitlerin kandaki hemoglobini tuttuğu için güçsüzlük ve vücut kırgınlığı gibi belirtilere neden olur.
  • Bit ilaçları ve Bit İlaçlama

Bit bulunduğu yere ve bitin türüne göre farklı şekillerde ilaçlanır. Saç biti ve kasık bitlerinde mutlaka bir hekime gidilmeli. Hekimin önerdiği ilaçlar kullanılmalı Saç biti, vücut biti ve kasık bitlerinde kullanılan ilaçlar birbirlerinden farklıdır, yan etkisi varsa dikkatle incelenmeli sonra kullanılmalıdır. İnsan vücudundaki bitler bit ilacı ile temizlense de , sonrasında ev eşyalarında kalan bitlerin ilaçlanması için bir böcek ilaçlama firmasından destek almalı ve evinizi ilaçlamalısınız. Uygun bit ilacı, uzman personel ve doğru ekipmanla ev ilaçlama uygulaması yapılmalı.

Sık Sorulanlar 

  • Bit nasıl bir hayvandır?

Bitler 6 ayağı olan, kanatsız, başı çok küçük, karnı ise nisbeten çok büyük bir hayvandır. İnsandan ve diğer canlıdan kan emerek beslenen bir dış parazittir.

  • Bit çeşitleri nelerdir?

Bitler bulunduğu bölgeye bağlı olarak farklı isimler alır. Kasık biti, kuş biti, at biti, kedi biti, köpek biti, saç biti, bitki biti vb.

  • Bit ile mücadele nasıl olmalıdır?

Kişi bit ilacı ile yıkandıktan sonra aynı gün ev ilaçlaması yapılmasına gayet gösterilmeli.

  • Bit ısırınca neler olur?

Bitler insan derisini ısırdığı zaman insan derisinde kızarma, kaşıntı, deri dökülmesi, lezyonlu akneler olur. Aynı zamanda insanda iştahsızlık, güçsüzlük ve takatsizlik ile psikolojik olarak davranış bozukluğuna neden olurlar. İnsan bedeninin kokması ve irinli yaraların görünmesi de cabası.

  • Bitler insana hangi yollar ile bulaşır?

Bitler insana toplu yaşam alanları olan sinema, okul, hastane, kahvelerden, insana bulaşır. Aynı zamanda bitler insana evcil hayvanlardan, kuşlardan, kedilerden ve köpeklerden bulaşır.
Bunların dışında eve alınan yeni eşyadan ve başka kişilerin elbiselerinden bulaşır.

  • Bit ile insana hastalık bulaşır mı?

Evet bit ile hastalık bulaşır. Bitler üzerinden geldiği konakçıya bağlı olarak farklı hastalıkları insana bulaştırır.

  • Bitler nasıl çoğalır?

Bitler sirkelerini yani yumurtalarını saç kıllarına yapıştırırlar. Diğer bit türleri ise yumurtalarını kendi ortamlarına bırakırlar.

  • Pire ile bit arasında ki farklar nelerdir?
  1. Pire çok çabuk ortam değiştirebilir, bit ise konakçısını uzun süre değiştirmez
  2. Pire çok yükseklere zıplar ve hızlı kaçarken bit zıplayamaz ve yavaş hareket eder.
  3. Pire kan emdikten sonra kaçar, saklanır, dinlenir. Bit ise hep aynı ortamında bekler.
  • Bitler ne ile beslenirler ve yer ve ne içerler?

Konakçısının derisinden emdikleri kan ile beslenirler.

“Bit Hakkında Bilgi” üzerine 50 yorum

  1. Oncelikle selamlar..ve iyi bayramlar.balkonun penceresine kumru yuva yapmış yavru yumurtadan cikali 3 hafta olacak neredeyse.saksidan içeri yani balkonumuza düşmüş aktif olarak kullanıyoruz balkonu kahvaltı tv vs.annem yavru kuşu eline alıp sevmiş yerine koymuş annem 80 yaşında. Belki binlerce fakat güvercin biti değil Kum tanesinden bile küçük bitler elini ve vücudunu sarmış o farkında değil ama evi de tamamen sarmış. Çünkü nereye oturduysa oraya da bulaşmış.bu bitler ne kadar süre beslenemez ise ölürler? Ve acaba geçici de olsa sinek ilacı sıksam etki eder mi.?raid detan tarzı sivrisinek ilaclarindan bahsediyorum.yoksa evin tümünün ilaçlanmasını mı tavsiye edersiniz.evdekiler tatile çıktılar ve yalnızım acaba açlıktan olmelerini beklemek çok mu aptalca olur.şimdiden Teşekkürler. İyi bayramlar.o

    Yanıtla
    • Merhaba
      Kendi kendine öldükleri gibi kendi kendine de cogalacaklarini da hesaplamak gerekir.Kendiniz ilaçlama yapabilirsiniz ama yapamayacağını kanaat getiriyorsaniz böcek imha şirketlerini de tercih edebilirsiniz.Kendiniz ilaç yaparken dikkatli olunuz

      Yanıtla
  2. Merhaba yeni bir köpek aldık ancak ben bu konularda biraz evham yapıyorum sanırım köpeği sirke ile ardından bit ilacı ile yikadik kuruduktan sonra üzerindeki bitler bem beyaz halının üzerinde birkaç tane gordum eşim köpekten bulaşmaz diyor ama ben yinede endiseliyim bulaşır mı diye yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    Yanıtla
  3. merhaba 2 gün önce kamp yapmaya gittik dün üzerimde dolaşan minik bi böcek gördüm telefon üzerinde omuzlarımda ellerimde olduğunu gördüm.kamptan geldiğini düşünerek çantamı balkona koydum sabah kalkttığımda masanın üzerinde 9-10 tane vardı sildim ve yine üzerimde gördüm balkona baktığımda şok oldum milyon tane o böcekten çantanın üzerinde.öldürdüğümde bazılarından çıt sesi geliyor zıplamıyor yürüyor sadece vucudumda.gittim ilaç aldım heryeri ilaçladım ama hala üzerimde görüyorum ve evde kedm var onuda ilaçladım.nedir bu sizce aşırı minik bişey nokta kadar.

    Yanıtla
  4. Üzerimde bit görüyorum ama kanatları var çok az bir mesafe zıplıyorlar incecik ve çok hızlı hareket ediyorlar. Saçlarımı paranit sampuanıyla yıkadım hatta sinek ilacı bile sıktım saçlarımın içi tamamen yara oldu.

    Yanıtla
  5. EVDE KUŞ YEMİ VARDI DIŞARIDA KUŞLARA VERMEK İÇİN ALMIŞTIM HER GÜN PENCERENİN ÖNÜNDEN ONLARI BESLİYORDUM BUGÜN TEKRAR YEM KOYDUKTAN 1 SAAT SONRA PENCERENİN ALTINDA EVİN İÇ KISMINDA BİR KAÇ BİT GÖRDÜM HEMEN ISLAK MENDİLLERLE TOPLADIM VE POŞETE BAĞLADI YEMİDE AYNI ŞEKİLDE ÇÖPE ATTIM.ANCAK GÖZÜMDEN KAÇMIŞ OLABİLİR BİR VEYA İKİ TANE.ŞİMDİ SORUM:EVE YAYILIRMI,ÇOĞALIRLARMI,BANA BULAŞIRMI.EN BÜYÜK KORKUM YAŞAMALANIMI İŞGAL ETMELERİ VE SAÇLARIMIN ARALARINDA OLMALARI.PİRE İÇİN YORGAN DEĞİL EV YAKARIM.SÖZ KONUSU BİT İSE ARTIK NE YAPARIM BİLMİYORUM.LÜTFEN BENİ AYDINLATIN İÇİM RAHAT ETSİN VEYA NE YAPABİLECEĞİMİ SÖĞLEYİP YÖNLENDİRİRSENİZ SEVİRİM

    Yanıtla
    • Çok canınızı sıkmaya gerek yok…Size bu bitler gelmez. çıplak ten yerine tüylü hayvanlarda saklanmayı tercih ederler.Rahat olmaniz için önerim evinizi böcek ilacı ile ilaclayin.

      Yanıtla
  6. annem eczaneden gidip bana bit şampuanı aldı ve tarakla çoğunu temizledik.Bir tek sirkeler kaldı 4 günde bir yapmam gerekiyormuş benim soracağım şey evde kçpek besliyorum köpekteki bitlerin insanlara geçmediğini biliyorum ama insandaki bitler köpeğe geçer mi acaba çabuk yanıtlarsanız sevinirim ona göre uzak duracağım:( ve birde dikkatimi çeken bir şey var bu bit şampuanının üstündeki çocuklar neden gülümsüyor valla pisikolojimi bozdular

    Yanıtla
  7. Slm köpeğimin tüyleri. Dökülüyor ve kaşıdığı yeri yara yapıyor Kısım Kısım yuvarlak düy dökülen yerlerinde var ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
  8. benim kuzenimde bit vardi onu temizledik ama genede onu temizleyene kadar banada bulaşmış olabilirmi? ve eğer bana bulaştıysa sirke yoluyla temizlenebilirmi lütfen yardımcı olur musunuz ?

    Yanıtla
  9. Evde kuş besliyorum kuşumda 1 hafta kadar önce bit vardı ilaçlama vs yaptım altına kum falan koydum hergün ilaçlamaya devam ettim bu sabah kontol için bakarken gözüme bişey kaçtı ama ne olduğunu bilmiyorum yıkadım ama çıkıp çıkmadığınıda bilmiyorum daha sonra acaba bit gözümün içine girmiş midir diye bir şüphe düştü içime sonuçta hızlı üreyen ve kanla baslenen bir haşere asıl sorum şu bit insan vucudunda yaşar mı gözümden içeri girmiş bile olsa içeride yaşayabilir mi beni aydınlatırsanız sevinirim. adigefee@hotmail.com adresine yazarsanız sevinirim.

    Yanıtla
    • Aynı sorun bende de var kuş evden gitti ama hala huylanıyorum bana bulaşmış olabilir mi lütfen yardım edince yerim kaşınıyor

      Yanıtla
      • Huylaniyorum demişsiniz…Kuşlardan çoğunlukla geçmez ama elbise ve çamaşırlarınizi kontrol edin ve kuş tüyü alerjinizin olup olmadığını kontrol için doktora gidip alerji testi yaptırabilirsiniz.

        Yanıtla
        • Huylanıyorum derken bitleri gördüm ondan kuşları elime alamam kafeste ve kafes çevresinde gördüm kuşçudan ilaç aldım ve anlattığı şekilde elime almadan arkasından sıkıp uyguladım sonrasında duş ile zarar vermeden yıkayıp bıraktım 3 saat sonra ý ine çevresinde bitler vardı dayanamayıp Kuşçu ya hibe ettim en azından bilen biri kurtarır hayvanı diye.. neyse şu an ne görsem bit sanıyorum ve feci şekilde kaşınıyor um bulaşmış olabilir mi ve ne yapabilirim teşekkür ederim. Evde küçük çocuklarım var yardım edin

          Yanıtla
          • Dediğim gibi…Telaslanmayin ve çamaşır ve çocuklar dahil vücut temizliğine dikkat edin…Özellikle saçları kontrol edin.sorun yoksa bu kadar telasiniz boşa gidecek…

Yorum yapın

Kerim Usta sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et